Tatarlar ve Tatar Mitolojisi

Ana Sayfa Mitoloji Türk Mitolojisi Tatarlar ve Tatar Mitolojisi Kreşin Tatarlarının eski bayramı : Pitrau

Kreşin Tatarlarının eski bayramı : Pitrau

Kreşin Tatarlarının eski bayramı : Pitrau
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Tatarlar ve Tatar Mitolojisi Yorumlar : 0 Okunma : 5790 Beğen : 0

Kreşin Tatarları – İdil-Ural Tatarlarının bir koludur. Dil ve etnik köken bakımından Kazan Tatarlarına çok benzemektedirler. Günümüzde Tataristan sınırları içerisinde 100 bin ile 300 bin arasında Kreşin Tatarı yaşadığı tahmin edilmektedir.

Kreşin Tatarları (Hıristiyan olan anlamına gelmektedir) Ortodoks mezhebine mensuptur. Hıristiyan dini Tatar topraklarında 16. yüzyıl ortalarında, Kazan Hanlığı Rus Devleti ile birleştikten sonra yayılmaya başlamıştır. Korkunç İvan’ın Kazan Hanlığını işgal etmesinden sonra zorla uyguladığı Hıristiyanlaştırma politikası sonucunda Kreşin Tatarları meydana gelmiştir.

29 Haziran’da kutlanan Aziz Petrus Günü veya başka adıyla Pitrau Bayramı Ortodoks gelenekleri ile Kreşin Tatarlarının eski pagan adetlerinin unsurlarının birleştiği bayramdır. Çok eski zamanlardan beri Kreşin Tatarları Aziz Petrus ve Aziz Pavlus’a özel saygı göstererek dua ederlerdi, ve Pitrau Bayramı birçok Kreşin köylerinde çok yaygındı.

Günümüzde de Pitrau eskisi gibi Kreşin Tatarlarının etnik özellik ve kimliğini yansıtmaktadır.

Kreşin Tatarları için Pitrau yılın en önemli bayramlarından biriydi. Bu gün

için hazırlıklara önceden başlarlar: oruç tutar, evlerini temizler, çeşitli yemekler yapar, yumurtaları sarıya boyarlardı.

Pitrau arifesinde oğlanlarla kızlar köyün en yüksek noktasına gündoğumunu beklemek için giderlerdi. Gece boyunca ateşler yakar, yemek yapar, şarkı söyler, eğleniyorlardı. ‘Güneş bekleme’ olarak adlandırılan bu geleneğe halk inançlarına göre hasada zarar verebilen deniz kızlarının köyden kovulması için uyulurdu. Gençler güneşi karşıladıktan sonra sabaha kadar eğlenirlerdi.

İnsanlar, Petrus Gününden sonra havanın soğumaya başladığına, güneşin azar azar kışa döndüğüne, kuşların ötmez olduğuna inanırlardı.

Pitrau Bayramından sonra hasat biçme çalışmaları başlardı. Petrus Gününde hava yağmurluysa bol bol hasadın olacağına inanılırdı. Ayrıca bu gün başka bir eski geleneğe uyulurdu: oğlan ile kız beraber huş ağacının dallarından bir çelenk yaparlardı. Ertesi gün çelenk hala yerinde ise sonbaharda düğün hazırlıklarına başlarlardı, çünkü bu, evliliğin mutlu ve sağlam olacağını simgelerdi.

Eski zamanlarda Pitrau kutlamaları sırasında Kreşin Tatarları her köyde özel ritüel şarkılar söylerlerdi. Bu şarkılar bereketli mutlu yaşam ve hasadın bol bol olması için icra edilirdi. Ortodoks kilisesinin yasaklı olduğu Sovyet döneminde Pitrau Bayramının kutlanması da yasaklıydı.

Günümüzde Pitrau Bayramı sırf laik etno-kültürel niteliği taşımaktadır.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

İlgili Sayfalar

Mitoloji