Şor Türkleri Mit ve İnançları

Şor inançlarında Tanrıça Umay kültü

Şor inançlarında Tanrıça Umay kültü
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Şor Türkleri Mit ve İnançları Yorumlar : 0 Okunma : 5824 Beğen : 0

Şor Türk tanrıları panteonu nda Tanrıça Umay’ın özel bir yeri vardı. Doğum ve bereketin sembolü olan, ayrıca çocukların koruyucusu Tanrıça Umay ile ilgili inançlar Sayan-Altay bölgesinin tüm Türk dili konuşan halkları arasında çok yaygındı ve büyük bir ihtimalle eski Türk döneminden kaynaklanmaktadır. Şorların inançlarına göre Umay aynı anda hem üst dünyada hem de yeryüzünde yeni doğmuş bebeklerin yanında yaşar.

Zamanla Tanrıça Umay kültü aile boyutunu da edindi. Şorlar aynı anda iyilik yapan ve çocukları koruyan Umay ve çocukların hastalıkları ve ölümüne sebep olan kötü Tanrıça Kara Umay’ın olduğuna inanmaktadırlar.

Şaman panteonuna giren Umay bir çocuk doğacağı zaman oraya varır ve gök alemindeki Süt gölünden getirdiği bir damlayı çocuğun dudaklarına sürer, böylece ona bir ruh vermekte, 3 gün boyunca anne ve oğulu korumaktadır. Çocuğun gülümsemesi, Umay'ın çocukla birlikte olduğu anlamına gelmektedir. Umay uzun süreli çocuğun yanından ayrılırsa çocuk hasta olur. Bir ailede çocuklar sıklıkla hastalanıp öldükleri takdirde annesi şamandan yardım isterdi. Şaman, kadının kumaştan bebeğin ruhunu simgeleyen bir kuklayı gizlice yapmasını söylerdi. Sonra da son çocuğun ölümünün yıldönümü gecesi özel bir tören yapılırdı. Önce kadın Kara Umay’ın gitmesi için beşiği nehre atardı. Tören sırasında kadın yaptığı kuklayı bebek gibi kucağında tutuyordu. Şaman bir çocuğun ruhunu ‘yakalayıp’ onu tefi içinde getirir, tef vurarak kaçırılan çocuk ruhunu kadın içine ‘yerleştirirdi’. Şaman ruhu kaçırılan çocuğun cinsiyetini bildirir, ve kadının yeni bebeğin doğum gününe doğru onun için bir nazarlık yapmasını isterdi. Oğlan için bu nazarlık küçük bir yay ile ok, kız için kauri isimli küçük bir kavkıydı.

Tanrıça Umay kültünün Sayan Altay bölgesi ve Orta Asya’nın Türk dili konuşan modern halklarında korunması onun eski Türk döneminde çok yaygın olduğunu gösteriyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Mitoloji