Diğer Mitolojiler

Ana Sayfa Mitoloji Diğer Mitolojiler Çingenelerin türeyiş efsanesi ve Tatula mitolojisi

Çingenelerin türeyiş efsanesi ve Tatula mitolojisi

Çingenelerin türeyiş efsanesi ve Tatula mitolojisi
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Diğer Mitolojiler Yorumlar : 0 Okunma : 12854 Beğen : 0

Çingene mitolojisine göre; Bekarlıktan usanan bilge bir adam artık evlenmek ve yaşamdan öğrendiklerini devredecek bir nesle sahip olmak istemektedir. Ancak adam aynı zamanda evlenmekten korkmaktadır, çünkü evleneceği kadının kendisine son­suza kadar itaat etmesini istemektedir. Eğer karısı ken­disine karşı gelecek olursa onu lanetlemekten kendini alıkoyamayacağına inanmaktadır.

Bu kaygısı yüzünden evlilik isteğini gerçekleştiremeyeceğini düşün­ürken, karşısına çıkan genç bir bakire ona, ömüür boyu itaat sözü vererek, evlenmeyi kabul ettirir. Ona sonsuza dek itaat edeceğine yemin etmesi üzerine bilge adam genç kızla evlenir. Birbirle­rine sadakatle bağlı uzun yıllar ge­çirirler. Bu evliliğin birden çok meyvesi olur. Her şey adamın is­tediği gibi gitmektedir ki günlerden bir gün kadın kocasına karşı gelme gafletinde bulunur. Adam, kendisine itaat etmeyen karısına beddua eder: “Lanet olsun sana. İnsanların ve hayvanların saklandığı bir bitki olasın ve meyvelerin içinde dün­yaya getirdiğin çocukların sayısı kadar çekirdek olsun. Çocukların tüm dünyayı dolaşıp seni her yere götürsünler. Sen ise onlara hizmet ve itaat etmek zorunda kalasın.” der....

Bu beddua üzerine kadın tatulaya dönü­şür. Efsaneye göre çingeneler bu bilge adam ve karısının çocukları­nın soyundan gelirler ve bu bed­dua yüzünden hayatları boyunca dolaşmaya mahkum olmuşlardır...

Büyücülerin itibarlı bitkilerinden Tatula

Tatula kadim zamanlardan beri büyücülükte kullanılan, halüsinojenik bir bitkidir. Bitkinin halüsinasyon etkilerinin; mitolojik öykülerde, insanları başka şekle dönüştürdüğü şeklinde kullanıldığı düşülmektedir.

Tatula tıpkı kenevir gibi uyuşturucu etkisi bulunan bir bitkidir. Patlıcangiller familyasına aittir,.boru çiçeği adıyla da tanınır. Bitkisi 1 metreye kadar uzayabilen, üzeri dikenli kapsül şeklinde meyveleri olan, beyaz çiçekli, otsu bir bitkidir. Tatula (Datura) bilimsel adıyla Datura Stramonium L.; Solanaceae familyasına ait tek yıllık bir bitkidir. Bu cinse bağlı 24 kadar tür bulunur, bunlardan Datura ferox ve Datura metel dışında kalanların kökeni Orta Amerika (özellikle de Meksika) torpraklarıdır. Tatula, ülkemiz florasında yabani halde yaygın olarak bulunmaktadır. Türkiye'de 3 datura türü vardır; Datura stramonium, Datura metel ve Datura innoxia.

Tatula son derece zehirli bir bit­kidir aynı zamanda uyuşturucu te­siri yüksektir. İçeriğinde hyosiamiatropin skopolamin gibi alkolidler barındırır. Etken maddelerden dolayı ilaç endüstrisinde önemlidir.

Tatula büyücülerin kehanette bulunmalarına yardımcı olan, aynı zamanda büyü malzemeleri arasında bulunan bir bitkidir.

Çingene kültüründe; kadın büyü­cüler tatula tohumları ile nazarlık yaparlardı. Tatula nazarlığınıni, kem gözlerden ve kö­tülüklerden koruduğuna inanılırdı.

Taula'nın Çingene dilindeki adı; pešošeskro'dur. Çingenelerin, her parçası çok zehirli olan bu bitkiyi Hindistan’dan diğer bölgelere yaydığına inanılmaktadır. Çingenelerin tatuladan imal ettikleri sarhoşluk veren bir maddenin ‘gece alemlerinde kafaları bin bir çeşit hayal ve şeytanlıkla doldurduğunu’ da ifade edilmektedir.

Bir efsanede, Mulolar (hortlaklar) tarafından kaçırılmış olan iki bakire kızın Tatula tohumu yardımıyla kurtulduklarından söz edilmektedir. Orta ve Batı Avrupa’daki kavimlerde ise Mulo, yalnızca, geceleri ortaya çıkan bütün hortlak türlerini göstermek için kullanılan bir terimdir. Muloların yaşayan kadınlarla cinsel ilişkiye girebildiğine inaılmaktadır.

Tatula Bitkisi



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Mitoloji