Zerdüşt Dini Haberleri

Amasya’da Zerdüştlük bulguları

Amasya’da Zerdüştlük bulguları
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Zerdüşt Dini Haberleri Yorumlar : 0 Okunma : 1978 Beğen : 0

Amasya’daki Oluz Höyük'te yapılan kazılarda “Perslere ait olduğu” belirtilen bulgulara rastlandı. Oluz Höyük'teki kazıların başkanlığını yürüten İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Dönmez, kazılarda Pers yerleşimi keşfettiklerini söyledi.

Kazılarda geçen yıl Pers dönemine ait yerleşim keşfettiklerini dile getiren Şevket Dönmez, şu değerlendirmede bulundu:

“Bu Pers yerleşiminde Anadolu din tarihini değiştirecek çok önemli bulgulara ulaştık. M.Ö. 5. yüzyıla ait bu yerleşimde bir ateş kültüyle ilgili daha doğrusu erken Zerdüşt diniyle ilgili ya da İslamiyet'te Mecusilik denen ve ateşe saygı gösteren insanların dini yaşamlarıyla ilgili çok orijinal, bugüne kadar Anadolu arkeolojisinde saptanmayan bir tapınak kompleksi keşfettik. Bunun içinde ateşin yandığı kutsal odası var. Diğer odaları var, taş döşemeli alanları var. En önemlisi bu tapınakta kullanılan eşyaları burada biz açığa çıkardık.”

Keşfin heyecan verici olduğunu dile getiren Dönmez, bulguların Anadolu din tarihi ve semavi dinler açısından önemli olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Dönmez, “2 bin 500 yıllık bulguların hiçbiri İran'da yok. Bunlar Anadolu'da ortaya çıktı. Böylece kutsal kitapları Avesta olan bugünkü Zerdüştlerin kutsal coğrafyasına Anadolu da girmiş oluyor. Artık Anadolu da onların kutsal coğrafyası içinde değerlendirilecek” diye konuştu.

Dönmez, "Zerdüştlük İran kökenli olarak bilinir. Kazıda bulduklarımız İran'da bile olmayan, ilk defa Anadolu arkeolojisinden ortaya çıkan Oluz Höyük'e has özellikler taşıyor. Burada bir göl olduğunu biliyoruz. Perslerin canlı ekosistemleri sevdiğini, parklar kurduğunu biliyoruz. Burada muazzam bir din sistemi kurmuşlar” dedi.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Haberler