Yahudi Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Yahudi Haber Yahudilerin olmadığı köyde Yahudi festivali

Yahudilerin olmadığı köyde Yahudi festivali

Yahudilerin olmadığı köyde Yahudi festivali
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Yahudi Haber Yorumlar : 0 Okunma : 3094 Beğen : 0

Polonya’nın Kutno köyünde artık tek bir Yahudi bile yaşamıyor, ancak burada düzenlenen Yahudi Festivali’nde 6 yaşında çocukların söylediği İbranice ve Yidiş (Polonya Yahudicesi) lisanındaki şarkılar, konseri dinleyen Yahudi ziyaretçileri duygulandırdı.

Nazilerin 2. Dünya Savaşı’nda bir gecede 8000 Yahudi nüfusunu toplama kampına oradan da ölüme gönderdiği Kutno kasabasının geçmişine ve Yahudilerine dönüşünün sebebi batı Avrupa’ya daha çabuk entegre olmak ve turizm...

Kasabada düzenlenen festivalde edebiyat yarışmaları düzenleniyor, Yahudi yazarlara ait tiyatro eserleri sahneye konuyor.

Polonya’nın Yahudi geçmişine geri dönüşü ilk olarak ülkenin büyük kentleri Varşova ve Krakov’da hissedilmişti.

Söz konusu şehirlerde yeniden beliren Yahudi cemaatleri her geçen gün daha da gelişiyor.

Ancak Polonya’nın başkenti Varşova sakinlerinin hiç tanımadıkları kişilere ait eski Yahudi mezarlarını onarıp süslemesi, sanki Polonya’nın Yahudi geçmişine tekrardan sahip çıkmasının kolektif bir ifadesi.

Büyük büyük dedesi Kutno doğumlu Polonyalı ünlü Yahudi yazar Sholem Asch olan BBC Muhabiri David Mazower, Polonya’da Yahudi mezarlarını ziyaret eden Polonya gençliğini gördüğünde şaşkınlığını gizleyemiyor.

Mazower, bu büyük tarihi dönüşü şu sözler ile ifade ediyor:

“Son 20 yılda Polonya, savaşta sadece Yahudileri kaybetmediğini aslında kendi kültüründen de çok kıymetli bir bölümü kaybettiğini fark etti.”

Şalom



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler