Yahudi Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Yahudi Haber Portekiz İsrail’den sonra ‘Dönüş Yasası’ çıkaran ikinci ülke

Portekiz İsrail’den sonra ‘Dönüş Yasası’ çıkaran ikinci ülke

Portekiz İsrail’den sonra ‘Dönüş Yasası’ çıkaran ikinci ülke
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Yahudi Haber Yorumlar : 1 Okunma : 3604 Beğen : 0

2009 senesine kadar Portekiz’in sağ görüşlü politikacısı Ribeiro e Castro’nun 16. yüzyılda ülkesinden sürülen Yahudilere yönelik herhangi bir ilgisi yoktu. Bu durum Castro’nun Facebook’ta bir hesap açmasıyla değişti.

60 yaşındaki meclis üyesi ve gazeteci Castro Facebook üzerinden birçok Sefarad Yahudisi ile bağlantı kurdu. Bu Yahudilerin ataları 1536 senesinde Portekiz engizisyonu sonrası birçoğu ülkeden zorla sürülen yüzbinlerce kişilik Yahudi Cemaatinin üyeleriydi. Facebook üzerinde gerçekleşen bu tanışmalar en sonunda tarihi bir haksızlığı giderme girişimine dönüştü.

Ribeiro e Castro için bu tarihi haksızlığı giderme Portekiz’den sürülenlerin soyundan gelen Yahudilere vatandaşlık hakkı verilmesi için bir yasanın çıkarılmasına öncülük etmekle başlıyordu. Sözkonusu yasa önergesi nisan ayında Portekiz parlamentosunda oybirliği ile kabul edildi ve geçen hafta da resmi gazetede yayımlanarak Portekiz’i İsrail dışında Yahudiler’e yönelik Dönüş Yasası’na sahip tek ülke yaptı.

Portekiz’in bu girişimi Avrupa ülkelerinde baş gösteren ve halen devam etmekte olan Yahudi mirasını temsil eden eserlerin geliştirilmesine yönelik milyonlarca dolarlık yatırım çalışmalarının ardından geldi. Yatırım yapan Avrupa ülkeleri bu geliştirme çalışmalarının temelinde kıtanın renkli Yahudi tarihini geç de olsa farkına varılmasının yattığı söylense de, ekonomik durgunluğun yaşandığı bu dönemde bu tür yatırımların turistleri çekerek ülkelerine para kazandırma çabası olarak da görülüyor.

Geçen yıl İspanya da benzer bir geri dönüş yasası planı olduğunu duyurdu, ancak bugüne kadar bu konuda somut bir ilerleme kaydedilmedi.

Ribeiro e Castro’nun öncülüğünde hazırlanan yasa değişikliği metninde “Hükümet Portekiz Yahudi Cemaati kökenli ataları olan Sefarad Yahudileri’ne Portekiz’le olan bağlantılarını soyisimleri, dilleri ve kökenleri ile tarafsız biçimde ispat etme ön koşuluna dayanarak vatandaşlık verecektir,” hükmü yer alıyor.

Yasa dünyada halen 100.000 Yahudi’nin kullandığı İspanyolca kaynaklı Yahudi lehçesi Ladino’yu geçerli “dilsel bağlantı” olarak kabul ediyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorumlar 1

  • yılmaz karadeniz

    yılmaz karadeniz

    bende museviyim kökenin portekize dayanır ama aradan gecen bunca yüzyıla rağmen nasıl ispat edeceğiz bu dünyada bie yapılan soykırım hiç bir halka yapılmamıştır portekize gidecek olsak nasıl olacak köklerimiz tükendi bunun cevabı nedir

    Cevapla

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler