Yahudi Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Yahudi Haber Papa, Siyonizmin kurucusunun mezarında

Papa, Siyonizmin kurucusunun mezarında

Papa, Siyonizmin kurucusunun mezarında
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Yahudi Haber Yorumlar : 0 Okunma : 2966 Beğen : 0

Katolik aleminin lideri Papa Franciscus, Mescid-i Aksa avlusunda yer alan Kubbetu's-Sahra'yı ziyaretinde, Kudüs Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin ve Filistin'in önde gelen şahsiyetleriyle bir araya geldi. Ardından Siyonizmin kurucusu Theodor Herzl'nin mezarını ve "Yad Vaşem" soykırım müzesini ziyaret etti.

Papa'yı Mescid-i Aksa'nın avlusunda karşılayan Kudüs Müftüsü Şeyh Hüseyin, İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutukluların serbest bırakılması için çaba göstermesini talep etti.

Şeyh Hüseyin, Papa Franciscus'un bölgeyi ziyaretinde yaptığı barış çağrılarına ilişkin, "Filistin'de işgalin tüm izleri kaldırılarak, Filistinlilerin özgürlük ve hakları verilmeden barışın sağlanması söz konusu olamaz" dedi.

"Sizlerden, İsrail'in, halkımıza ve kutsal değerlerimize karşı işlediği ihlalleri durdurmak için bir rol üstlenmenizi" talep ediyorum diyen Şeyh Hüseyin, Papa'dan İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular konusuna eğilmesini talep ederek, "İsrail hapishanelerindeki Filistinli esirlerin serbest bırakılması konusunda çaba göstermenizi istiyoruz" diye konuştu.

Papa Franciscus da kutsal topraklarda yaşayan gruplara adalet ve barış çağrısında bulundu.

Kudüs Müftüsü Şeyh Hüseyin ile gerçekleştirdiği özel görüşmede Papa, "Bu kutsal mekanda tüm gruplara selamlarımı iletiyorum. Birbirimizi kardeş gibi sevelim" ifadelerini kullanarak şunları kaydetti:

"Başkalarının dertlerini de anlamayı öğrenelim. Şiddet, Tanrı'nın adıyla kullanılmaz. Barış ve adalet için çalışalalım. Hz. İbrahim'in barış ve adalet için yaptığı haccı unutmamız mümkün değil. Biz de dualarımızla, adıyla barışı çağıran bireyler olmalıyız."

AĞLAMA DUVARINI VE SİYONİZMİN KURUCUSUNUN MEZARINI ZİYARET ETTİ

Papa Franciscus, Yahudi ulusal hareketi ve Siyonizm’in kurucusu Theodor Herzl'nin mezarını ve "Yad Vaşem" soykırım müzesini ziyaret etti.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Başbakan Binyamin Netanyahu tarafından karşılanan Papa Franciscus, Kudüs’teki Herzl dağında Siyonizm’in kurucusu Theodor Herzl'in mezarına çelek bıraktı.

Franciscus, burada saldırılarda hayatını kaybeden askerler için oluşturulan anıtı da ziyaret etti.

İsrail Başbakanlık sözcüsü Ofer Gendelman sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinde yaptığı açıklamada, "Papa Franciscus, Başbakan Netanyahu'nun talebi üzerine, Filistin terörizminin kurbanlarını anmak için anıtı ziyaret etti" ifadelerini kullandı. Gendelman, Netanya'nun Papa Franciscus'a anıtı ziyaret ederek talebini yerine getirmesinden dolayı teşekkürlerini sunduğunu belirtti.

Öte yandan Papa Franciscus'un ziyareti İsrail'in Kanal 1 televizyonunda "İsrail devletinin bu topraklardaki köklerinin varlığını teyit etti" şeklinde yorumlandı.

Kanal 1 televizyonu, Franciscus'un ziyaretinin tarihi topraklarda Yahudi İsrail devleti tarihini tanıdığını gösterdiği, bu ziyaretin daha önce benzeri görülmemiş önemli bir duruş olduğu değerlendirmesini yaptı.

Papa ayrıca II. Dünya savaşı sırasında soykırımda hayatını kaybeden Yahudilerin anısına kurulan Herzl dağındaki "Yad Vaşem" soykırım müzesini ziyaret etti.

Soykırım sırasında hayatını kaybedenlerin anısına yapılmış, müze içindeki soykırım anıtına çelenk bırakan Franciscus, soykırımdan kurtulan 6 kişiyle tokalaştı.

Papa'nın, müzedeki merasim sırasında soykırımda ölenler için okunan ilahileri dinlerken ağladığı kaydedildi.

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus'un, üç günlük Ortadoğu turunun son ayağı Kudüs ziyaretini tamamlamasının ardından bugün bölgeden ayrılması bekleniyor.

PERES’LE GÖRÜŞME

Franciscus, Batı Kudüs'te İsrail'in üst düzey hahamları David Lao ve İshak Yusif'le yaptığı görüşmenin ardından İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'le bir araya geldi.

İsrail televizyon kanallarında yayınlanan görüşmede, Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Franciscus'a hiteben "İsrail, bu önemli ziyaretten dolayı sana teşekkür ediyor. Yahudiler ile Hristiyanlar arasında sağladığın yakınlık ve barış için üstlendiğin etkin rolden ötürü sana teşekkür ediyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Peres görüşmesinden önce Papa Franciscus, İsrail'deki Yahudi hahamlar merkezinde hahamlara hitaben yaptığı konuşmada, "Ben daha Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te başpiskoposken birçok Yahudi kardeşimle dostluk yaptığımı biliyorsunuz. Onlarla faydalı bir diyalog organize ettik ve onlarla manevi anlarım oldu. Papa makamına yükseldiğim dönemin ilk aylarında birçok Yahudi kuruluş ve şahsiyeti karışladım" diye konuştu.

Haham David Lao ise İsrail karşıtlarını hedef gösterdiği konuşmasında, "Düşman, din adına masum sivil vatandaşları hedef alıyor. Bu suçlulara karşı ses getirmek için senin yanımızda olmanı istiyoruz. 1967'den önce ibadetlerini yaşamaları için Yahudilere verilmeyen hakları, şu anda İsrail farklı dinlerin mensuplarına veriyor" iddiasında bulundu.

dunyabulteni



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler