Yahudi Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Yahudi Haber Mısır’da yaşayan son Yahudiler miraslarını korumaya çalışıyor

Mısır’da yaşayan son Yahudiler miraslarını korumaya çalışıyor

Mısır’da yaşayan son Yahudiler miraslarını korumaya çalışıyor
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Yahudi Haber Yorumlar : 0 Okunma : 1721 Beğen : 0

Mısır’da bir zamanlar sayıları 100 binden fazla olan Yahudi Cemaati, 1948’den sonra İsrail’e yapılan göçler sonucunda kalan 18 kişilik topluluğu ve boş sinagogları korumaya çalışıyor. Arap dünyasının en kalabalık ülkesi sayılan Mısır’da kalmış bir avuç Yahudi yaşlı kadın Yahudi mirasını korumaya çalışıyor.

Mısır’da hâlâ yaklaşık bir düzine sinagog bulunmakta, ancak ülkenin anıtlarının çoğunda olduğu gibi bu sinagogların da restorasyona ihtiyaçları var. İskenderiye’deki bir sinagog çatısı geçtiğimiz sene onarım gördü.

Kahire şehir merkezinin eski otel ve dükkânlarla kaplı kalabalık caddesinde eski bir Mısır Tapınağının modellendiği taş bir bina bulunmakta. Bu yapı 1900 yıllarında inşa edilmiş Sha’ar Hashamayim Sinagoguna ait. İçinde, Magda Harun tarafından korunan Tora şeritleri bulunmakta. 65 yaşında olan Harun, dedesinin de içinde dua ettiği günleri hatırlayarak bu günlerde sinagogun tamamıyla boş olmasına dikkatleri çekti.

Kahire Yahudi Cemaati Başkanı olma sıfatını taşıyan Harun kendi ve annesinin de içinde bulunduğu altı yaşlı kadınla birlikte Mısır Yahudi mirasını korumaya çabalıyor. Bu görevin gelecek nesiller için çok önemli olduğunu dile getiren Harun, 91 yaşındaki annesi ile birlikte iken gözyaşlarını tutamayarak cemaatin geçmiş yıllarını hatırlatıyor. Harun, Yahudilerin Firavun zamanından beri Mısır’da yaşadığını dile getiriyor.

Yirminci yüzyıl ortalarına kadar Mısır’da 80 bin ile 120 bin arasında Yahudi yaşıyordu. Ticaret, sinema ve sanatı ile Mısır’da etki bırakmış bir cemaat olduğunu ve 1940 ve 1950’lere damgasını vuran şarkıcı Leyla Murat’ı hatırlatarak kanıtlamaya çalışıyor. Ancak bu pozitif etki 1948 savaşı sonrasında bitti. Cemal Abdül Nasser’in başkanlığı zamanında Yahudi Cemaati parçalanmaya ve Mısır’ı terk etmeye başladı. Bugün Mısır’da tahmini 18 Yahudi yaşamakta, bu sayının 12’si İskenderiye’de oturuyor.

Resmi olarak hükümet, firavun soyundan gelenlere, Hıristiyan, Müslüman ya da Yahudi olanlara ayırımcılık yapmıyor. Eski Eserler Bakanlığı(Antiquities) İskenderiye Sinagogunun çatısını onarmak için gerekli finansmanı sağladı.

Magda Harun, Eski Eserler Bakanlığı’nın medeniyetler müzesini açacağını ve burada tüm Mısır medeniyetlerinin temsil edileceğini açıkladığını bildirdi. Mısır medeniyetler müzesi kısmi olarak şubat ayında açıldı ancak Yahudi sanatının nasıl gösterileceğini belirleyen bir planın henüz oluşmadığı söylendi. Aynı zamanda Bakan Halit El-Enany’nin AFP’ye yaptığı açıklamada Yahudi kültürüne ait tüm eserlerin listelendiği bildirildi. Bunun yanı sıra kamuoyunda Yahudi vatandaşlarla ilgili halen karışık ön yargıların olduğuna dair iddialar var.

2013 belgeselini hazırlayan Amir Ramses, Mısır Yahudilerinin zor bir sorun olduğunu dile getiriyor. Mısır’daki Yahudilerden ‘tabu’ olarak bahsediyor. Belgesel Kahire’de ekranlara sunulduktan sonra yönetmenin hayali olarak vurgulandı. 2010 yılında Shaar Hashamayim Sinagogu bir gurup terörist tarafından yağmalanmıştı. Bu nedenle Mısır’daki Yahudiler kimliklerini açıklamayı tercih etmiyorlar. İskenderiye Yahudi Cemaati Başkanı Yasef Gaon, AFP ile yaptığı röportajda çok ön planda olmak istemediğini dile getirdi. Gaon, AFP’ye yaptığı açıklamada Yahudi mirasının korunması için Mısır hükümetine sonsuz güveni olduğunu bildirdi.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler