Yahudi Haber

Kahire’deki Yahudi hazinesi

Kahire’deki Yahudi hazinesi
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Yahudi Haber Yorumlar : 0 Okunma : 2515 Beğen : 0

Kutsal Hazine Avcıları’ndan bir sahne değil bu kez gerçek; Indiana Jones ise toprağın altında bulunan 200.000 antik Yahudi yazıtını gün ışığına çıkaran Cambridge Profesörü Stefan Reif.Tarihte ilk defa araştırmacılar 1000 yıl evvel Babil ile İbraniler arasındaki mücadeleyi ve o zamanların tarihini birinci elden yazılmış belgelerden okuyabilecekler.

Şimdiye kadar Babil tarihi 16. Ve 17. yüzyılda yazılmış belgelere dayanarak yazılıyordu.

1897 yılında iki İngiliz akademisyen Solomon Schechter ve Charles Taylor, Kahire’de bulunan Ben Ezra Sinagogu’nda tavan arasında Geniza olarak kullanılan bir bölme keşfettiler.

Bölmenin içinde 200.000’den fazla İbranice eski kitap, kanun metinleri ve antik belge bulunuyordu.

Kitapların yanı sıra gün ışığını gören tarihi belgelerin arasında binlerce mektup, mahkeme protokolleri ve dini içtihatlar vardı.

Onlarca belge çölün acımazız sıcaklığına rağmen 9. yüzyıldan günümüze kadar gelmeyi başarmıştı.

Ancak belgeler Cambridge’e yollanmasına ve Schechter keşfi hakkında bir kaç bilimsel makale yazmasına rağmen kimsenin dikkatini çekmedi.

Bulunan belgelerin önemsenmemesinin en büyük sebepleri, zamanın politik atmosferi ve yaklaşmakta olan iki büyük dünya savaşının gergin atmosferi idi.

Yeri değişen tarihi hazine 900 yıl bekledikten sonra bir 70 yıl daha keşfedilmeyi bekleyecekti...

Ancak 1970 yılında, genç bir İbrani tarihçisi olan Stefan Reif, Cambridge Üniversitesi İbrani Antik Eserleri Sorumlusu olarak atanınca yazıtların kaderi değişti.

Yahudi tarihi konusuna meraklı olan araştırmacı Reif , o günden bu yana 40 yıl boyunca hayatını bulunan tarihi eserleri incelemeye adadı.

Prof Reif’in hali hazırda Yahudilik hakkında onlarca kitabı ve araştırması var.

Yazarın en ünlü kitaplarından ‘Yahudilik ve İbranice Dua’ adlı eseri İngilizce’den İbranice’ye de çevrilmiş.

Hayatının 40 yılını Mısır’da keşfedilen İbrani dokümanlarına adayan araştırmacı geçenlerde Hayfa Üniversitesi tarafından Fahri Doktora verilerek onurlandırıldı.

Profesör Reif ortaya çıkardığı hazinenin önemini şöyle izah ediyor: “Bu Geniza bulunana kadar eski dünyanın Yahudi tarihini 16. ve 17. Yüzyılın kitaplarından araştırıyorduk, şimdi bu belgeler sayesinde 9. yüzyıla kadar birinci elden yazılı belgelere ulaşmak mümkün.”

Reif ayrıca, belgeleri bir bilim adamı gözü ile incelediğini bir hahamın gözünden bulunan hazinenin neler ifade ettiğini ancak din adamlarının söyleyeceğini belirtiyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler