Yahudi Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Yahudi Haber Fransa’nın göbeğinde ‘Yahudilere Ölüm’ kasabası

Fransa’nın göbeğinde ‘Yahudilere Ölüm’ kasabası

Fransa’nın göbeğinde ‘Yahudilere Ölüm’ kasabası
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Yahudi Haber Yorumlar : 0 Okunma : 2757 Beğen : 0

İnanılması güç de olsa Fransa’da ‘La Mort aux Juifs’ (Yahudilere Ölüm) adlı bir yerin bulunduğu bir gerçek… Haçlılar döneminden beri bu adın kullanılıyor olması Holokost’a rağmen bölgede antisemitizmin boyutları hakkında bir fikir veriyor.

Ünlü Nazi avcısı Simon Wiesenthal tarafından kurulan merkez, Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve’e yazılı başvurusunda ‘La Mort aux Juifs’ (Yahudilere Ölüm) adındaki yerin adının değiştirilmesini istedi. Yazılı mesajda, merkezin uluslararası direktörünün Fransa’da ‘La Mort aux Juifs’ adlı bir mekânın var olmasını hayret verici bir durum olarak değerlendirdiği ifade edildi. Mesajda “Fransa’nın Nasyonal Sosyalizmden ve Vichy Hükümetinden kurtulmasından 70 yıl geçmesine rağmen bu türde bir ismin gözden kaçmış olması oldukça çarpıcı bir gerçek” ifadesi kullanıldı.

“La Mort aux Juifs”in bağlı olduğu Courtemaux Belediye Başkan Yardımcısı böyle bir taleple daha önce de karşılaşıldığını belirterek “Günümüzden yirmi yıl önce görevde olan belediye meclisi buranın adının değiştirilmesi önerisini reddetmişti. Gülünç bir durum çünkü burada Yahudilerden nefret söz konusu değil. Bu mekânın Ortaçağ’dan günümüze ulaşan ismini niçin değiştirelim ki? Eski isimlere saygı göstermek gerekir” şeklinde konuştu.

1992 yılında ırkçılığa karşı halkların dostluğunu savunan bir sivil toplum kuruluşu Courtemaux belediyesine ve içişleri bakanlığına benzer bir taleple başvurmuş ancak olumlu bir sonuç alınamamıştı.

İspanya’da da çok benzer bir durum var. İspanya’nın kuzeyindeki bir kentin ‘Castrillo Matajudios’ (Castrillo Yahudileri Öldür) olan isminin değişmesi yönünde kent ahalisinin isteği ile geçtiğimiz mayıs ayında bir referandum yapıldı. Referandum sonucu kent isminin ‘Mota de Judios’ (Yahudi Tepesi) olarak değiştirilmesi kararı alındı.

ŞALOM



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler