Yahudi Haber

Ester Orucu: 7 Mart Çarşamba

Ester Orucu: 7 Mart Çarşamba
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Yahudi Haber Yorumlar : 0 Okunma : 3352 Beğen : 0

Ester orucu nedir? Başvezir Aman Yahudi halkını yok etmeye karar verince, Kral Ahaşveroş’un Yahudi eşi Ester’in, halkının canını bağışlaması için, Kral’ın huzuruna çıkması gerekir. Ancak, kralın yanına, davet edilmeden gitmenin cezası ölümdür. Bu yüzden Ester, tüm Yahudilerin, kendisiyle birlikte üç gün oruç tutup dua etmelerini ister.

Ne zaman tutulur? Bu üç günlük oruç, olayın geçtiği zamanda 13,14 ve 15 Nissan tarihlerinde tutuldu. Bu tarihlerin Pesah’la çakışması ve Nissan ayında oruç tutmanın yasak olması yüzünden, hahamlar oruç gününü, savaşın gerçekleştiği 13 Adar tarihinde, bir gün olarak sabitlediler. Bu şekilde her yıl, Purim’den önceki gün,13 Adar’da oruç tutulur. 3 Adar Pazar gününe gelirse oruç, önceki Perşembe günü tutulur.

Normal (12 aylık) yıllarda 13 Adar günü tutulan oruç, ‘Artık Yıl’ (13 ay olan yıllarda) 13 Veadar’da tutulur.

Neden ismi ‘Ester orucu’? Bu orucun tutulmasını Ester istediği için, ‘Ester Orucu’ adıyla anılır. Halk arasında yaygın, ama yanlış bir inanış da; bu orucu sadece adı Ester olanların tutması gerektiğidir. Hamile, süt veren kadınlar hariç, sağlıklı ve bar/bat-mitzvasını yapmış her Yahudi, Ester Orucu’nu tutmakla yükümlüdür.

Ester Orucu 5772-2012: Ester Orucu bu yıl,7 Mart Çarşamba sabahı gün doğmadan başlayıp, aynı günün akşamı, yıldızlar çıkınca sona eriyor. Ester Orucu gününde Minha duasında yakarış duaları Tahanunim yapılmaz. Bazı kişiler geleneksel olarak Ester Orucu’nun olduğu gün, Minha duasına Şabat kıyafetleri ile gelir. Bunun sebebi, Arvit duası sırasında Megilla’nın okunacak olmasıdır.

Ester Orucu’nun mesajı: Tarih boyunca Yahudiler’in savaşa çıkmadan önce daima oruç tutup dua ettikleri görülmüştür. Moşe Peygamber de Amalek’in saldırısı sırasında oruç tutmuştu. Orucun verdiği mesaj, savaşı kazandıran şeyin yapılan onca hazırlık, insani güç ve kahramanlık d



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler