İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Yıldız Holding’de Esmâ’ün-Nebî heyecanı

Yıldız Holding’de Esmâ’ün-Nebî heyecanı

 Yıldız Holding’de Esmâ’ün-Nebî heyecanı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 1798 Beğen : 0

Boğaziçi Yöneticiler Vakfı Müdürü, kültür sanat editörümüz İbrahim Ethem Gören, 24 Mayıs Perşembe günü (dün) Yıldız Holding’in Çamlıca yerleşkesinde STK yöneticilerine yönelik olarak düzenlenen iftar programına ve Esmâ’ün-Nebî sergisinin tanıtım toplantısına katılarak gözlemlerini kaleme aldı.

YILDIZ HOLDİNG RAMAZAN AYINI ESMÂÜ’N-NEBÎ SERGİSİYLE KARŞILADI

Yıldız Holding Ramazan-ı Şerif ayına hat sanatının müstesna örneklerinin sergilendiği Esmâü’n-Nebi sergisiyle “hoş geldin” diyor.

Ramazan ayına özel olarak hazırlanan Esmaü’n-Nebi sergisi Yıldız Holding’in Çamlıca Kampüsündeki sergi salonunda ziyarete açıldı. Hat ve tezhip sanatının en güzel örneklerini günümüz insanının irfanına arz eden müstesna eserlerin yer aldığı etkinliğin açılışına ve iftar programına ülkemizin önde gelen STK’larının başkan ve yöneticileri katıldı. Son cümleye Türk Kızılay’ını, İlim Yayma Cemiyeti’ni, İlim Yayma Vakfı’nı, TÜGVA’yı, TÜRGEV’i, Ensar Vakfı’nı, Boğaziçi Yöneticiler Vakfı’nı, Türkiye Milli Kültür Vakfı’nı, Diyanet Vakfı’nı ve Deniz Feneri Derneği’ni ilave etmemiz vakıa mutabık olacaktır.
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker’in ev sahipliği yaptığı iftar ve sergi programında Türk Kızılay’ı Başkanı Dr. Kerem Kınık, Albayrak Holding CEO’su Dr. Ömer Bolat, İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Yusuf Tülün, Artvin Millet Vekili İsrafil Kışla, TMKV Mütevelli Heyeti Üyesi Dr. Mehmet Köse, iş adamı Osman Birkan ve Hattat Ferhat Kurlu ile hasbihal ettik.

HİLYE-İ ŞERİFELER VE İSM-İ NEBİ LEVHALARI OSMANLI ASIRLARINDA KOLEKSİYONLARIN VAZGEÇİLMEZ ESERLERİ OLMUŞ

Hattatlarımız asırlar boyunca birbirinden güzel esmâ-i hüsnâ ve hilye-i şerifeler yazarak Türk hat sanatına armağan etmiş. Bununla Esma-i Nebi/Esmâ’ün-Nebî levhaları çoğu kez Efendimizin (sav) bilinen birkaç ism-i şerifiyle sınırlı kalmış. Ahmet, Mahmud, Muhammed ve Mustafa isimleri başta olmak üzere belli başlı İsm-i Nebi levhaları Osmanlı asırları boyunca koleksiyonların vazgeçilmez eserleri olmuş.

ESMÂÜ’N-NEBÎ HZ. MUHAMMED’İN İSİMLERİ KİTABI SAHASININ EN ZENGİN ESERİ

Sergiyle eş zamanlı ve sergi içeriğinden bağımsız olarak Yıldız Holding’in bir kültür bağlamında sanatseverlerin ilgisine sunduğu Esmâün-Nebî Hz. Muhammed’in İsimleri serlevhalı prestij kitabı alanının en mükemmel örneklerinden biri.

Kitap, ülkemizin önde gelen tezhip hocalarından, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Faruk Taşkale ve mezkur üniversitenin duayen hat hocası Dr. Hüseyin Gündüz tarafından hazırlanmış. Kitapta Peygamber Efendimizin (sav) Kur’an-ı Kerim’de geçen ve zatıâlilerine atfedilen isim ve sıfatlar, hadis-i şeriflerde geçen sıfat ve isimler, Esmâü’n-Nebî ve Esmâü’l-Hüsnâ’da geçen ortak isimler, Son Peygamberin (sav) dini ve edebi metinlerde geçen isimleri, hat sanatında Esmâü’n-Nebî, Delâilü’l-Hayrât ve En’am-ı Şerifler, Hilye-i Şerifeler ve Peygamberimizin (sav) isimlerinin bulunduğu levhalar, eskilerin, efradını cami a’yarını mani dedikleri tarzda bir hassasiyetle sanatseverlerin ilgisine arz edilmiş.

Taşkale ve Gündüz, ayet-i kerimelerde, hadis-i şeriflerde, dua ve siyer kitaplarında, ayrıca çeşitli müze, kütüphane ve özel koleksiyonlarda yer alan Peygamber Efendimizin (sav) mübarek isimleri taranarak yaklaşık isim belirlemiş.

İSİMLERİNİN YAZILMASININ AMACI PEYGAMBERİMİZİ (SAV) EN GÜZEL SIFATLARLA ANLATMA İSTEĞİDİR

Prof. Faruk Taşkale ve Dr. Hüseyin Gündüz hattatların Sevgili peygamberimizin isimlerini sıklıkla yazmalarının nedenlerini şu cümlelerle izah ediyor: “Hz. Peygamberin isimlerinin yazılmasının birçok sebebi vardır. Hz. Peygamberin isimlerinin yazılıp okunmasının şefaat sebebi olacağı inancı hattatların ve şairlerin Hz, Peygamberin isimlerini ihtiva eden ya da müstakil yazılar, şiirler yazmalarına sebep olmuştur. Hz. Ali’den rivavet olan bir hadiste Hz. Peygamberin isim ve sıfatlarını okuyan ve evinde bulunduran kimselerin her türlü beladan, hastalık ve sıkıntılardan uzak kalacağını belirtmektedir. Dolayısıyla Esma’ün-Nebî, Esmâü’l-Hüsnâ ve Hilye-i Şerifeler yazılıp okunmuş ve evlerde bulundurulmuştur. Esmâü’n-Nebî’nin çokça yazılmasının diğer bir sebebi de Hz. Peygamberin en güzel sıfatlarla anlatılma istediğidir.”

FERHAT KURLU DEVASA LEVHAYI İKİ AY GİBİ KISA BİR SÜREDE YAZMIŞ

Buradan, sergiye ve Esmâü’n-Nebî levhasına dönelim. Yıldız Holding’in maddi ve manevi destekleri ve Cenab-ı Hakkın inayetiyle Hattat Ferhat Kurlu’nun yazmaya muvaffak kılındığı Esma-i Nebi levhası Efendimizin (sav) en güzel isim ve sıfatlarla anılmasına ve anlanmasına zemin teşkil etmek gayesiyle iki ay gibi kısa bir sürede tamamlanmış.

TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA İLK!

Bu yönüyle Esmâ’ün-Nebî sergisi ülkemizde ve dünyada bir ilk teşkil ederek, âlemlere rahmet olarak gönderilen son Nebî; Peygamber Efendimizin (sav) birbirinden anlamlı, şümullü ve kuşatıcı isimleri üzerine çalışılan en geniş kapsamlı ve ilk sanat etkinliği olma hususiyetini haiz.

Arz ettiğimiz üzere sergideki eserler sadece iki aylık kısa bir sürede oldukça yoğun emeklerin sonucu olarak ortaya çıkmış.

İftar öncesinde eseri başında sohbet ettiğimiz Ferhat Kurlu, Peygamberimizin (sav) belirlenen 104 ismini iki haftalık hilal parlaklığındaki levhaya nakşederken kamış kaleminden mütemadiyen zikir sesleri almış. Mdf üzerine özel kâğıtlar, klasik is mürekkebi, yeşil, kırmızı ve sarı altınla birlikte guaj boyalarla hazırlanan eserin tezyinatında tezhip sanatkârları Numan Aydın ve Deniz Akın’ın göz nurları mevcut.

Yıldız Holding İcra Kurulu Başkanı Murat Ülker’in talebiyle Ferhat Kurlu’nun kaleme aldığı 104 isim, sergi alanına özel olarak kurulan 104 dijital ekranda manaları ile birlikte ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor.

MURAT ÜLKER: HAT SANATI PEYGAMBERİMİZE DUYULAN ÖZLEMİ EŞSİZ BİR ŞEKİLDE DİLE GETİRİR

Yaşamakta olduğu bir sağlık sorunu nedeniyle tedavi gören ve bu sebeple sergiye katılamayan Yıldız Holding’in İcra Kurulu Başkanı Murat Ülker hat sanatının Peygamberimize (sav) duyulan özlemi eşsiz bir şekilde dile getirmekte olduğu tesbitini iki cümleyle ifade ediyor: “Sanat, çağlar boyunca insanların duygu ve düşünce dünyalarını ifade etmeleri konusunda estetik bir rol oynamıştır. Hat sanatımız da Hz. Muhammed’e (sav) duyulan özlem ve muhabbetin dile getirilmesinde incelik ve zerafeti ile emsalsizdir.”

SERGİ AĞUSTOS AYI SONUNA KADAR ZİYARET EDİLEBİLİR

Yıldız Holding’in Çamlıca’daki sergi salonunda Ağustos ayı sonuna kadar ziyarete açık olan sergiyi www.peygamberimizinisimleri.com web sitesi üzerinden de izlemek mümkün.

Ramazan-ı Şerif ayına ayrı bir mana ve ruh katmakta olan Esmâ’ün-Nebi sergisi, aynı isimli kitabı ve iftar programıyla ilgili mülahazalarımızı Murat Ülker’in sözleriyle nihayete erdirelim:

“Yıldız Holding sergi salonlarında yeni medya platformlarını geleneksel Osmanlı sanatımızın Aşk’ı Nebevi göstergesi hatlar ile buluşturarak bir araya getirdiğimiz Esmâ’ün-Nebî Sergisi’nin bu özel sıfatların manasını hepimize yaşatmasını dileriz.”



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler