İslami Haberler

Starbucks'ın kahveleri haram mı?

Starbucks'ın kahveleri haram mı?
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 2723 Beğen : 0

Starbucks'ın böcekten elde edilen "karmin" isimli renklendiriciyi kullandığını itiraf etmesiyle başlayan tartışmalar akıllara haram-helal tartışmalarını da beraberinde getirdi. Peki, 'cochineal' böceğinin sıvısının çıkarılmasından elde edilen bu ürünler İslam dini açısında helal mi? İşte karmin ile başlayan haram-helal tartışması;

Türkiye'de yıllardar tartışılan bir konu Starbucks'ın bazı ürünlerde "karmin" isimli renklendiriciyi kullandığını itiraf etmesiyle bir kez daha alevlendi. Cochineal böceğinin sıvısından elde edilen bu renklendirici hakkında aslında dinen kesin bir hüküm arasında yer alıyor.

İŞTE O TARTIŞILAN KARMİN MADDESİ


Hayvansal kaynaklı bir boya maddesi olan Karmin, binlerce yıldır kullanılmaktadır. Keşfi ise İspanyolların Latin Amerika'yı keşfine kadar dayanıyor. Avrupa'ya girişi de işte bu
yıllarda gerçekleşir. Karmin'in kaynağı ise Mexiko ve Peruda yetişen ve besin maddesi olarak kaktüsü seçen Coccus cacti adlı böceğin dişisinin Scaharlach-Schildlaus kurutulup öğütülmesinden elde ediliyor.

İŞTE O BÖCEK

Coccus cacti aslında parazit olarak nitelendirin bir böcektir. Güney Amerika'da yetişen kaktüsün yapraklarında yaşar ve bu böcekten bir çok doğal hayvansal gıda ürünlerinde kullanılar karmin asiti üretilir.

Kırmızı renk, bu böceğin kurutularak öğütülmesinden elde ediliyor. Dünyada bu madde, özellikle meyve ve sebze üretilen gıda ürünlerinin renklerini daha koyu hale getirmek için kullanılır. Konservelerde renklendirici olarak kullanılırken; sucuk, sosis, bazı gazlı içeçekler ve dondurma ile hafif tatlı çeşitlerinde kullanılmaktadır. Bu madde özellikle doğal yollardan elde edildiği için Avrupa ülkelerinde desteklenmektedir.

HARAM HELAL TARTIŞMASI!

Konya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Konya HELALDER İcra Kurulu Üyesi Profesör Doktor Hüseyin Tekin Gökmenoğlu, karmin tartışmaları konusuna temkinli davranıyor. İnternethaber'e yaptığı açıklamada karmin maddesinin, kandan oluşan bir madde olmadığını ve maddenin alanındaki uzmanlar tarafından böcek sıvısı olarak tanımlandığını söyleyen Gökmenoğlu, bu yüzden sıvının dökülmüş kan hükmü taşımadığını ifade etti.

Haramlığı konusunda kesin bir bulgunun bulunmadığını da ifade eden Gökmenoğlu, böcekten elde edilen sıvının başkalaşım geçirdiğini bu nedenle de haram olduğuna işaret eden bir bulgunun bulunmaması nedeniyle kesin haramdır hükmünün verilemeyeceğini söyledi. Maddenin dinen ele alınabilmesi amacıyla sağlık yönünün mutlaka irdelenmesi gerektiğini de anlatan Gökmenoğlu, haram veya helalliğin sağlık açısından değerlendirilebileceğini bu yönüyle tartışmanın daha çok gıda mühendisleri ile sağlıkçıları ilgilendirdiğini söyledi.

İÇERİSİNDE KARMİN BULUNAN ÜRÜNLER NELER?

"Cochineal" adlı böcekten elde edilen Karmin, kozmetik ve tekstil ürünlerinde kullanılmaktadır. E 120 renk maddesinin kullanım alanları ise şöyle;

- Her türlü işlenmiş et ürünlerinde
(Sucuk- salam ve yurtdışı kaynaklı sosislerde)
- Konserve ürünleri ve tatlılarda
- İşlenmiş süt ürünleri
(Peynir ve peynir çeşiti ürünlerde)
- Gevrek, cips ürünlerinde


Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler