İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Moro'da barış süreci tehlikeye girdi

Moro'da barış süreci tehlikeye girdi

Moro'da barış süreci tehlikeye girdi
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 2632 Beğen : 0

Filipinler'deki Moro İslami Kurtuluş Cephesi ve Filipinler hükümeti arasında Mart ayında imzalanan barış anlaşmasıyla birlikte başlayan barış süreci, Filipinler hükümetinin ayak sürümesi ve vaatlerini yerine getirmemesi nedeniyle tehlikeye girdi

Filipinler hükümeti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) arasında geçtiğimiz Mart ayında imzalanan tarihi barış anlaşmasının ardından başlayan barış sürecinde tehlikeli bir döneme girildi. Filipinler'deki merkezi hükümetin aradan geçen süreye rağmen vaat ettiği değişiklikleri yapmada ayak sürümesi ve MILF'in talepleri için verdiği sözlerden dönmesi nedeniyle barış sürecinin başarısızlığa uğrayabileceği ve çatışmalı sürece tekrar dönülebileceği riskinin ortaya çıktığı belirtiliyor.

Filipinler'deki Moro bölgesinde 40 yılı aşkın süredir devam eden ve 120 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan çatışmaların ardından 17 yıl süren ve 2001 yılından bu yana Malezya'nın arabuluculuğunda gerçekleştirilen barış müzakereleri sonuç vermiş ve Mart ayında barış anlaşması imzalanmıştı.

Anlaşmaya göre, Moro bölgesinde Bangsamoro Cumhuriyeti isimli özerk bir yapı kurulması kararlaştırılmıştı. Özerk Bangsamoro yönetiminde bir geçiş hükümeti kurulması ve 2016 yılına kadar bölgeyi bu hükümetin yönetmesine karar verilmişti. Anlaşma çerçevesinde MILF'e bağlı silahlı grupların silah bırakması ve Bangsamoro'nun güvenliğini yeni oluşturulacak polis gücünün sağlaması üzerinde anlaşmaya varıldı.

MILF tarafı, anlaşmanın gereklerini yerine getirmeye başlamış ve Bangsamoro için yeni anayasa çalışmasını tamamlamış ve özerk yapının anayasası olması planlanan taslağı Filipinler hükümetine göndermişti. Filipinler hükümetinin, metinle ilgili çalışmalarını geciktirmesi MILF tarafından tepkiyle karşılandı. Daha sonra, Filipinler hükümetinin hukukçularının anayasa taslağı üzerinde önemli kesintiler yaptığı ve metnin önemli kısımlarının silindiği belirtildi.

MILF adına müzakerelerde bulunan Muhacir İkbal, anayasa metninin son haliyle kabul edilemez olduğunu söyledi. İkbal, "Böyle devam ederse anlaşmadaki kazanımlar kaybedilecek, anayasa metninin bu hali barış anlaşmasının ruhuna uygun değildir" ifadelerini kullandı.

Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino'nun en büyük başarısı olarak adlandırılan barış anlaşmasının Morolu Müslümanların karşısına çıkarılan engellerden dolayı başarısızlıkla sonuçlanabileceği riskinin ortaya çıktığı belirtiliyor. Moro'daki Müslümanlar süreçten endişeli. Söz verilen haklarının kendilerine verilmesini talep ediyorlar.

Kaynak: World Bulletin



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler