İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Molla Bahri Son Yolculuğuna Uğurlandı

Molla Bahri Son Yolculuğuna Uğurlandı

Molla Bahri Son Yolculuğuna Uğurlandı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 5681 Beğen : 0

Elazığ’ın ve bölgenin tanınmış alimlerinden Elazığ'ın manevi önderlerinden Bahri Tunç 93 yaşında vefat etti. Rahatsızlığı nedeniyle bir süredir Ankara ve Elazığ'da tedavi gören, "Molla Bahri" olarak tanınan Tunç (93), yaşamını yitirdi. AK Parti GİK Üyesi ve 54. Hükümetin Adalet Bakanı Ahmet Cemil Tunç'un da babası olan Bahri Tunç, aldığı medrese eğitiminden sonra Elazığ ve çevre illerde dini eğitim verdi.

Tunç, kendi adına yaptırılan Molla Bahri Camisi'nde akşam saatlerinde kılınan cenaze namazının ardından asri mezarlığında toprağa verildi. Cenaze törenine Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, eski milletvekilleri, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Molla Bahri Kimdir?

1921 yılında (Hicri1339, Rumi1337) Palu’ya bağlı yeni adıyla Gemtepe (Ğeydmem) köyünde doğdu. Babası köyün önde gelen simalarından İsmail Efendi’dir.

Ona adını babasının dostu, Şeyh Said hadisesinde çokça adı geçen, sonunda da idam edilen Şeyh Şerif koydu. Şeyh Şerif, adı Bahri’dir deyince Bingöl’lü Hacı Süleyman Efendi (Şeyhin müridi), ‘Efendi biz buralarda Bahri adını hiç duymadık. Buralarda Bahri adı yok. Neden Bahri adını koyuyorsunuz?’’ diye sorunca, Şeyh, “O ilim deryası olacak. Bunu göreceksiniz. Onun için adını Bahri koydum’’ diye cevap verir .

Daha küçük yaştayken babasından Kur’an dersi almaya başladı. Daha sonra köylerine imam olarak gelen Bingöl’e bağlı Çan köyünden Molla Hasan Efendi’den Kur’an derslerini almaya devam etti. Bir yıl sonra Molla Hasan, Gökdere’ye bağlı Züver köyüne gitti. O da dayılarının köyü olan Züver’e giderek O’ndan Kur’an dersi almaya devam etti.

Kur’an’ı hatmettikten sonra büyük Ğeylan köyüne gitti. Burada da Molla Mustafa Efendi’den yedi yıl fıkıh derslerini okudu.

Molla Mustafa’nın vefatından sonra Karakoçan’a bağlı Yığ (yeni adıyla Bulgurcuk) köyüne gitti. Sarıcan’lı Seyda Molla Muhammed, burada imamlık yapıyor ve dersler veriyordu. İki yıl Bulgurcuk’ta Seyda Molla Muhammed’den ilim öğrenmeye devam etti.

1944 yılında askere gitti. Savaş yıllarıydı. İstanbul Beykoz’da 36 ay askerlik yaptı. Terhis olduktan sonra evde ancak bir hafta kaldı. Sarıcan köyünde dersler veren Molla Muhammed’in yanına giderek ilim tahsiline kaldığı yerden devam etti. 1954 yılında Seyda Molla Muhammed vefat ettiğinde henüz tahsilini henüz tamamlayamamıştı. Bunun için Diyarbakır’a gitti. Bir yıl Diyarbakır’da aslen Siirt’li olan Molla Said Cimzırk’ın derslerine devam etti. 1955 yılında burada tahsilini tamamlayarak hocası Molla Said’den icazet aldı.

1955–1960 yılları arasında Ğeydmem köyünde dersler vermeye başladı. Her yıl 50-60 civarında talebesi olurdu.

1960–1986 yılları arasında da Karakoçan’a bağlı Bulgurcuk köyünde tedrise aralıksız devam etti. Her gün sabah evden çıkar, gece yarılarına kadar medresede dersler vermeye devam ederdi.

1986 yılında Elazığ’a yerleşti. Son yıllara kadar burada da dersler vermeye devam etti.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler