İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Mahkemenin Hindulara Verdiği Babür Camii Arsası Tartışması Sürüyor

Mahkemenin Hindulara Verdiği Babür Camii Arsası Tartışması Sürüyor

Mahkemenin Hindulara Verdiği Babür Camii Arsası Tartışması Sürüyor
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 1064 Beğen : 0

Hindistan'da Mevlana İrşad Medeni'nin liderlik ettiği Hint Ulema Cemiyeti, Müslümanlar ve Hindular arasında yıllardır süren Babri Camisi davasında Hindistan Yüksek Mahkemesinin, arazinin Hindulara verilmesine ilişkin kararının gözden geçirilmesi için dilekçe vereceklerini duyurdu.

Hint basınındaki haberlere göre, İrşad Medeni, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Cemiyetin inceleme dilekçesi vermesinin amacının "ülkenin dayanışmasını, hukuk ve düzenini bozmak değil, yasada verilen ayrıcalıkları kullanmak" olduğunu ifade etti.

Aralarında Hindu, Müslüman, Sih, Hristiyan ve hukuk uzmanının olduğu milyonlarca kişinin mahkeme kararını kabul edilemez bulduğuna işaret eden Medeni, bu sebeple karara itiraz edeceklerini kaydetti.

İrşad Medeni'nin açıklaması, Ulusal Azınlıklar Komisyonu Sözcüsü Gayorul Hasan Rizvi'nin, mahkemenin kararına itiraz dilekçesi sunmanın tehlikeli bir öneri olduğunu belirtmesinin ardından geldi.

Rizvi, açıklamasına gerekçe olarak Müslümanların, Babri Camisi arazisine inşa edilmesi planlanan Ram tapınağının yapımını kasıtlı olarak engellediğinin düşünüleceğini kaydetti.

Tüm Hindistan Müslüman Kişisel Hukuk Kurulu dün Müslümanlar ve Hindular arasında yıllardır süren Babri Camisi davasında Hindistan Yüksek Mahkemesinin arazinin Hindulara verilmesine ilişkin kararının gözden geçirilmesi için dilekçe vereceklerini duyurmuştu.

Hukuk Kurulu, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Anayasal hakkımızı kullanarak aralık ayının ilk haftasında Babri Camisi davasında inceleme dilekçesi sunacağız." ifadesini kullanmıştı.

Müslümanlardan 5 dönümlük araziye ret

Kanaat önderlerinden Mevlana Celal Eşref, Müslümanların kendi camilerini inşa edebileceğini belirterek "Biz cami inşa etmek için toprak satın alabiliriz, bunun için hükümete bağlı değiliz." demişti.

Ayodhya Hint Ulema Cemaati Başkanı Mevlana Badhah Han, Müslümanların başka araziler için değil Babri Camisi arazisi için dava açtığının altını çizmişti.

Tüm Hindistan Müslüman Meclisi Birliği Başkanı (AIMIM) ve Haydarabad Milletvekili Asaduddin Uveysi, "Karardan memnun değilim." ifadesini kullanmıştı.

Uveysi, Müslümanlara verileceği duyurulan araziyle ilgili, "Bence bu 5 dönümlük arazi teklifini reddetmeliyiz. Bağış olarak 5 dönümlük araziye ihtiyacımız yok. Bize büyüklük yapmayın." açıklamasında bulunmuştu.

Yüksek Mahkemenin kararı

Hindistan Yüksek Mahkemesi, Müslümanlar ve Hindular arasında süren Babri Camisi arazisiyle ilgili davayı 9 Kasım'da sonuçlandırarak Hindular lehine karar vermişti.

Kararda, arazinin tapınak inşası için mütevelli heyetine verileceği, Müslümanlara da 5 dönümlük alternatif arazi tahsis edileceği belirtilmişti.

Cami arazisi, Hindular ve Müslümanlar arasında tartışma konusuydu

Tarihi Ayodhya şehrinde, geçmişte Babri Camisi'nin bulunduğu alan, uzun yıllardır Hindular ile Müslümanlar arasında tartışma konusu olmaya devam ediyordu.

Radikal Hindular, Müslümanların 16. yüzyılda Hindu Kral Rama adına yapılan tapınağı yıktıklarını ve yerine cami inşa ettiklerini öne sürüyordu.

"Babri Camisi'nin bulunduğu alanda, Ram Tapınağı olduğu" iddiası, ilk kez 1853'te mahkemeye taşınmış, dönemin İngiliz sömürge hakimince reddedilmişti.

Aşırılıkçı Hindular, Aralık 1992'de, Babür İmparatorluğu döneminde inşa edilen Babri Camisi'ni yıkmıştı. Caminin yıkılması, ülke çapında 2 bin civarında kişinin ölümüyle sonuçlanan ayaklanmalara neden olmuştu.

Hindistan'da Müslümanlar, söz konusu alana yeniden bir cami, Hindular ise tanrı kabul ettikleri Kral Rama'nın burada doğduğunu savunarak tapınak inşa edilmesini istiyordu.

Uttar Pradeş eyaletindeki Faizabad kentinin adının, "Ayodhya" olarak değiştirilmesine karar verilmişti. Ayodhya, Hindu geleneğinde Kral Rama'nın doğum yeri olarak bilindiği için Hindularca kutsal şehir olarak kabul ediliyor.

Modi, yıl başında Babri Camisi arazisi anlaşmazlığı konusundaki herhangi bir kararın ancak yasal sürecin ardından değerlendirileceğini açıklamıştı.

Diğer yandan, iktidardaki Hindistan Halk Partisi (BJP) hükümeti, ocak sonunda Babri Camisi'ne ait fazla arazinin bir bölümünün, arazinin ilk sahibi olduğu iddia edilen Hindu Vakfı "Ram Janmabhoomi Nyas"na verilmesi için Yüksek Mahkemeye başvuruda bulunmuştu.

Babür Camii

1528 yılında Müslüman hükümdar Babür döneminde inşa edilen camii, Hindistan Müslümanları için önemli bir sembol niteliğinde.

Hindular, "Tanrı Vişnu'nun avatarı" olarak kabul ettikleri, Hindistan'ın meşhur Ramayana destanı kahramanı Rama'nın cami bölgesinde doğmuş olduğunu iddia ederek, bölgeye bir tapınak inşa etmek istiyor.

Bölgedeki ihtilaf, 18'inci yüzyılın sonlarından bu yana devam ediyordu.

Hindu çeteler birçok kere camiye saldırı düzenlemiş, son olarak 6 Aralık 1992 tarihinde camiye saldıran radikal Hindu çeteler camiyi yıkmıştı.

Bu tarihten itibaren cami harabe halindeydi.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler