İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Kerbela şehitleri matem ile anıldı

Kerbela şehitleri matem ile anıldı

Kerbela şehitleri matem ile anıldı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 3207 Beğen : 0

Özelllikle Irak ve İran'da Şiiler ve Caferilerin katıldığı törenlerde kendilerini demir ve kırbaşla dövenler kanlı sahneler yaşanmasına neden olurken Pakistan ve diğer pek çok Ortadoğu ülkesindeki yas törenlerinde gözyaşları sele dönüştü.

Kerbela Faciası Türkiye'de de yurt çapında düzenlenen resmi ve gayrı resmi pek çok etkinlikle anıldı. En kalabalık ve ses getiren etkinlik yine İstanbul Halkalı'da gerçekleştirildi.

Hz.Muhammed'in torunu Hz.Hüseyin ile birlikte 71 kişinin Kerbela'da şehit edilişinin 1374'üncü yılı nedeniyle İstanbul Halkalı'daki Muhammed Fuzuli Gösteri Merkezi'nde (Mega Arena) Caferilik İnancını Tanıtma, Araştırma ve Eğitim Derneği (CAFERİDER) tarafından "Evrensel Aşure Matem Merasimi" düzenlendi. Onbinlerce Caferi Azerbaycanlı Ehl-i Beyt Meddahı Seyyid Talih Borodigahi'nin okuduğu mersiyelere ağlayarak ve göğüslerine vurarak, "Lebbeyk ya Hüseyin" şeklinde nidalarda bulundu. Kerbela faciasını anlatan "Zeyneb'e Abbas Oluruz, Kabrine Şahbaz Oluruz" adlı tiyatro gösterisi gözyaşlarıyla izlendi. Törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı Atila Kaya, milletvekilleri katıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İçişleri Bakanı Muammer Güler törene mesaj gönderdi.

'ALLAH BU KANIN NERESİNDE?'
Törende konuşan Çiçek "Maalesef günümüz İslam dünyası Muharrem ayının anlamından da mesajından da çok uzakta. Kan dökülmeye devam ediyor. İslam adına işlenen bu cinayetlerle, bütün Müslümanlar töhmet altında bırakılıyor. Hala Sünni, Şii diye insanlar birbirine kurşun sıkıyor. Hem de 'Allahu Ekber' diyerek. Allah bu kanın neresindedir? Hangi inançtan olursa olsun savunmasız, günahsız, masum kişilerin öldürülmesini asla ve asla kabul etmiyoruz" dedi. Kılıçdaroğlu ise Kerbela faciasının iktidar hırsının neler yaptırabileceğinin en acı örneği olduğunu kaydederek, "Kimseyi ne inancından ne de etnik kimliğinden ötürü kırmamalıyız. Camiler de, cemevleri de bizimdir. Ramazan da, muharrem de bizimdir. Biz 76 milyon, biriz ve beraberiz" diye konuştu.

YAS VE BAYRAM İSTEĞİ
Türkiye Caferileri lideri Selahattin Özgündüz ise Aşure Günü'nün yas, Gadir-i Hum'un da bayram olarak yasalaşmasını istediklerini dile getirdi. Yurdın çeşitli illerinde anmalar yapıldı. Diyarbakır'da 1 ton 250 kilogram malzeme ile hazırlanan aşure, 4 bin kişiye dağıtıldı. Iğdır'da deste grupları, zincirle dövündü. Gençler kılıçla başlarından kan akıttı.

Erzurum'da Aşura

Erzurum'da bulunan Ehlibeyt Derneği tarafından düzenlenen 4 saatlik programda Iğdır, Kars ve Tuzluca'dan gelen katılımcılarla birlikte 800 kişilik konferans salonu tamamıyla doldu.

Seyyid Haşim Erdoğan, Cafer Yücel, Erzurum Valisi ve Erzurum Ehlibeyt Dernek Başkanı Habip Coşkun'un sohbetleriyle Hz. Hüseyin (sa) sevgisi kalplere işlendi.

İzletilen slaytlarla duygu dolu anlar yaşandı. Anlam dolu konuşmaların sonunda, okunan mersiye ve sinezenlerle program sona erdi.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler