İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler İslam Konseyinden Şaşırtan Reform Çağrısı !

İslam Konseyinden Şaşırtan Reform Çağrısı !

İslam Konseyinden Şaşırtan Reform Çağrısı !
Yazan : Aysun Eylem Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 2496 Beğen : 0

Fransa’daki İslam Konseyi, şaşırtan bir bildiri yayınlayarak, başörtüsünün sadece bir tavsiye olduğunu, İslam'da ise reform gerektiği savundu

.Fransa’da hükümetin güdümünde kurulan İslam Konseyi tarafından yayınlanan vatandaş sözleşmesinde, “başörtüsünün farz değil tavsiye olduğu” ifadesi yer alırken, İslamiyet’te reformun gerekli olduğu çağrısı yapıldı.


Star'dan Saadet Oruç'un haberine göre Fransa’da Nicolas Sarkozy’nin İçişleri Bakanı olduğu dönemde kurulan ve bir “Fransa İslamı” oluşturmayı amaçlayan Fransa İslam Konseyi, haddini aşan bir bildiri yayınladı. 19 maddeden oluşan 15 sayfalık “Fransa Müslümanlarının Bir arada Yaşamak için Vatandaş Sözleşmesi” başlıklı metinde, İslamiyet’te “başörtüsünün bir emir değil, tavsiye olduğu” ifadesi ön plana çıktı.

REFORM ÇAĞRISI

“İslamiyet’te reform” çağrısında bulunan metinde, İslamofobi başlıklı bölümde, “Müslümanlar toplumda verdikleri imaj nedeniyle kendilerini sorgulamalıdırlar” ifadesi yer aldı. Fransa’da Müslümanlar’ın dinlerini rahatça yaşayabildikleri savunuldu ve İslam karşıtı eylemlere ve Müslümanları rahatsız eden olaylara yer verilmedi.

Bildiride laik ve cumhuriyetçi ilkelere bağlılığın altı çizildi. Sonbaharda, Fransa’da “cihad” kavramının tartışılacağı bir toplantının düzenleneceği de konuyla ilgili haberlerde yer alan bir başka önemli ayrıntı oldu. Geçtiğimiz haftalarda Belçika’da bir Yahudi müzesine yönelik gerçekleşen saldırı nedeniyle bir Fransız’ın zanlı olarak gözaltına alınmasının hemen ardından bu bildirinin yayınlanması dikkat çekici bulundu.

Fransa İslam Konseyi, Fransa İçişleri Bakanlığı’nın koordinasyonunda oluşturulan ve çoğunlukla Fas, Cezayir ve Tunus kökenli Müslümanların temsil edildiği bir kurum. İslam Konseyi’nde bir Türk üye de yönetici olarak görev yapıyor.

Bildiride kelime oyunları yapıldığı, bildirinin son halinin tüm üyelere gönderilmediği belirtiliyor.



Yazar Hakkında

  • Aysun Eylem

    Aysun Eylem

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler