İslami Haberler

Hacıbektaş’a sevgi seli

Hacıbektaş’a sevgi seli
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 3883 Beğen : 0

NEVŞEHİR'in Hacıbektaş İlçesi, 16- 18 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek '22'nci Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Kültür ve Sanat etkinlikleri' nedeniyle, Türkiye'nin değişik yöreleri ve yurtdışından Alevi- Bektaşi inancına menssup kişilerin akınına uğruyor.

Hacıbektaş Veli etkinlikleri için ilçeye gelen vatandaşların barınma ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Çilehane bölgesindeki çadırkente çadırlar kuruldu. 500'ü aşkın çadırın kurulduğu bu alana yakın yerlerde de, bazı vatandaşların kendi imkanlarıyla çadır kurduğu gözleniyor.

İlçeye gelen Alevi– Bektaşi inancını taşıyanlar, ilk olarak Hacı Bektaş-ı Veli'nin türbesinin de bulunduğu Hacı Bektaş-ı Veli Müzesi’ni ziyaret ediyor. Aslanlı çeşmeden su içen ziyaretçiler, ünlü halk düşünürü Hacıbektaş Veli’nin yaşamına ilişkin değerlerin sergilendiği müze içerisindeki mekanları büyük bir ilgi ile geziyor.

Müze duvarlarına el süren ziyaretçiler, ikinci avludaki Aslanlı Çeşme'den akan suyu içerek huzur buluyor. 3 kurnalı mermer aslan heykelinin ağzında akan suyun, çok sayıda hastalığa iyi geldiği ve içenlere huzur verdiğine inanılıyor.

BEŞTAŞLAR VE DELİKLİ TAŞ ÖNEMLİ ZİYARET ALANLARI

Dünyanın en önemli Alevi- Bektaşi inanç merkezi konumundaki Hacıbektaş İlçesi'ni ziyaret edenler, Hacıbektaş Veli’nin içerisinde inzivaya çekildiği bir mağaranın da bulunduğu Çilehane bölgesindeki delikli taşı mutlaka ziyaret ediyorr. İlçe merkezinin 3 kilometre doğusundaki Çilehane’de bulunan delikli taşın içinden geçebilenlerin günahsız olduğuna inanılıyor. Hacıbektaş inancına göre, günahı olan delikli taştan geçemiyor. Delikli taştan geçmek için zayıf veya şişmanlık gibi özellik gözetilmiyor. Bu alanı ziyaret eden herkes oldukça küçük olan delikten geçmek için yoğun çaba harcıyor. Bu küçük delikten geçemeyen insanların ise kesinlikle adak adaması ve bunu da yoksullara dağıtması gerekiyor.

Çilehane bölgesinde başta Hacıbektaş Veli olmak üzere Yunus Emre, Pir Sultan Abdal, Aşık Veysel, Aşık Mahzuni’ nin heykeli bulunuyor. Çilehane’de ünlü halk ozanı Aşık Mahzuni’nin yanı sıra Cumhuriyet Gazetesi eski Yayın Kurulu Başkanı ve yazarı İlhan Selçuk ile karikatürist Turhan Selçuk’un mezarları da yer alıyor. Ziyaretçiler, yapanlar da bu mezarları da ziyaret edip çiçek bırakıyor.

Hacıbektaş Veli’nin yaşamında önemli bir yer tutan Beştaş mevkiinde de yoğunlaşan ziyaretçiler, Çilehane’nin ardından en çok bu alanı ziyaret ediyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler