İslami Haberler

Eski camilere kıble kontrolü

Eski camilere kıble kontrolü
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 6154 Beğen : 0

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde 1968 yılında inşa edilen camide, cemaatin 45 yıldır yanlış yönde namaza durduğunun belirlenmesinin ardından yapımı 30 yıldan fazla olan camilerde kıble kontrol çalışması başlatıldı.

Hacı Hasan köyünde 45 yıl önce yapılan caminin kıblesinin bir süre önce yanlış olduğunu fark edilerek durumun düzeltilmesinin ardından Müftülük, diğer eski camilerde de benzer hataların olup olmadığı konusunda çalışmaya yöneldi.

İlçedeki 126 camiden yapımı 30 yılı aşkın olan yaklaşık 10 cami belirleyen Müftülük, bu yapılarda kıble hesabının doğrulunu tespit etmek için ölçümlere başladı.

Alaplı Müftüsü Mehmet Bektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kıbleyi tesbit etmek için su terazili pusulalarının olduğunu, bunun yanında 4 ağaç çıta ve gönye kullandıklarını söyledi.

Her kent için kıble tespit saati olduğunu ifade eden Bektaş, "Diyanet İşleri Başkanlığı bunu beyan etmiştir. Zonguldak için kıble belirleme saati 10.15'tir. Tespit yapacağımız camide su terazisi düzgün bir yere konuyor. Çıta ve ipleri yerleştirmemizin ardından gölgenin düşüş yönüne göre kıbleyi belirliyoruz" dedi.

Bektaş, eski camilerin bazılarında kıble tespitinin göz kararıyla yapılmış olabildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Uzun süre önce inşa edilen camilerimizde ilgili ekipmanlarımızla kıble kontrollerini yapıyoruz. 5-10 derece sapmalar olabiliyor, bunlara müdahale etmiyoruz. İlçemizde 126 camimiz var. Bunların çoğunluğu yeni inşa edildiğinden sıkıntı yok. Yaklaşık 10 eski camide kıble denetimlerini sürdürüyoruz. Düzeltilmesi gereken yer varsa sorunu gideriyoruz. Vatandaşlarımız da böylece daha huzurlu bir şekilde ibadetlerini yerine getiriyor."



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler