İslami Haberler

‘Erkekler de örtünmeli’

‘Erkekler de örtünmeli’
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 2835 Beğen : 0

Prof. Karslı’nın “Kadının bedeni süstür, korumalıdır” sözlerine tepki gösteren Prof. Kırbaşoğlu “Dine göre erkekler de kadın gibi örtünmelidir” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim Karslı’nın Kuran’ın kadınlara örtünmeyi emrettiğini belirterek “Çünkü kadının bedeni bir süstür. Dolayısıyla değerlidir ve korunması gerekir” sözleri büyük yankı uyandırdı. Habertürk’ten Zeynep Yıldırım’ın haberine göre, İlahiyat Uzmanı Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu, makalede yer alan sözleri, kadının metalaştırılmasına bir tepki olarak değerlendirirken, Prof. Dr. SaimYeprem, “Tipik ve klasik bir söylem” dedi.

‘KADININ KAFASI TIRAŞ EDİLSİN’
Karslı’nın bu sözlerine Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu ise ‘Yeni bir şey değil’ dedi. Kırbaşoğlu, “Birçok dinde sadece kadın değil erkeklerin de bedeninin örtülmesi esastır. Yeni bir şey değil. Süs derkenmuhtemelen ifadede problem oluşmuş. Burada bedenin korunması, gizlenmesi gereken bir yönüne işaret etmiş olabilir. Olumlu anlamda söylemiştir. Örtünmenin gereğini rasyonel, akılcı ifade etmek için süs kelimesini kullanmıştır” dedi.

Bütün dinlerde, medeniyetlerde özellikle mahrembölgelerin örtülmesinin esas olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kırbaşoğlu şunları kaydetti: “Mesela başörtüsü İslam’la başlayan bir şey değil. İncil’de de kadının başı örtülsün ya da tıraş edilsin ifadesi var. Bu yüzden rahibeler de saçlarını çok sıkı örterler. Yahudilikte erkekler bile başına takkeye benzer bir şey koymadan ağlama duvarına giremez. ‘Kadının bedeni süstür’ açıklaması da modernitenin getirdiği kadın bedenini metalaştırmasına karşı yapılmış bir benzetmedir.”

‘DOKUNULMAZLIĞI KASTEDİYOR’
İlahiyat Uzmanı Prof. Dr. SaimYepremde açıklamanın tipik, klasik bir söylem olduğunu söyleyerek “İslam’da kadına büyük saygı atfedilmiş ve fazlaca yer verilmiştir. Bu sözler de kadının dokunulmazlığı bağlamında yapılmış bir açıklamadır. Hoca demek ki klasik bir terminoloji kullanmış. Örtünmenin önemine vurgu yapmış” dedi.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler