İslami Haberler

Dünya Kudüs Günü kutlanıyor

Dünya Kudüs Günü kutlanıyor
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 2935 Beğen : 0

Müslümanların ilk kıblesi Kudüs, tüm dünyada bu yıl bir kez daha Dünya Kudüs gününde hatırlanıyor. İsrail tarafından yaklaşık 45 yıldır işgal altında tutulan Kudüs için İslam aleminde çeşitli etkinlikler, protesto gösterileri düzenleniyor. Ramazan ayının son cuması tüm dünyada "Dünya Kudüs Günü" olarak kutlanıyor. Dünya Kudüs Günü'nde, Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa'nın özgürlüğe kavuşması için dualar ediliyor.

İSRAİL DOĞU KUDÜS'Ü 45 YIL ÖNCE İŞGAL ETTİ

7 Haziran 1967'de İsrail birlikleri Doğu Kudüs'e girdi. Daha önce Doğu ve Batı olarak ikiye ayrılan Kudüs'ün Batı kısmı zaten İsrail işgali altında bulunuyordu. Altı gün savaşında İsrail Ürdün denetiminde bulunan Doğu Kudüs'ü de işgal etti. İsrail o günden bu yana işgalini devam ettirdi. İsrail her geçen gün Kudüs'te dolayısıyla Mescid-i Aksa'da etkinliklerini artırma yoluna gidiyor. Müslümanların Mescid-i Aksa'da namaz kılmalarına bile müsaade edilmiyor. Şu an Mescid-i Aksa'da orta yaş ve genç nüfusun namaz kılması yasak. İsrail, Kudüs'teki uygulamalarına verilen hiçbir tepkiye aldırış etmiyor. Mescid-i Aksa'nın altında uzun süredir kazılar yapılıyor. Kazıların gerçekte ne için yapıldığı sürekli saklanıyor. Ancak bilinen bir gerçek varki o da İsrail'in bir Mescid-i Aksa'yı bir an önce yıkmak istediği. İsrail, Müslümanların ilk kıblesini bu yolla yıkıp yerine kendi mabedlerini inşa etmeyi planlıyor.

HUMEYNİ İLAN ETMİŞTİ

İran İslam Cumhuriyeti'nin kurucusu İmam Humeyni, 1979'daki İslam İnkılâbı'ndan bir süre sonra Ramazan ayının son cumasını Dünya Kudüs Günü ilan etmişti.

"ÜMMETİN MESCİD-İ AKSA'YA BİAT GÜNÜ"

Filistin Başbakanı İsmail Haniye, Dünya Kudüs Günü'nün, İslam ve Arap ümmetinin, Filistin ve Mescid-i Aksa'ya biat günü olduğunu söyledi. Haniye, Dünya Kudüs Günü yürüyüşlerinin geniş katılımlı olması çağrısında bulunarak, "Dünya Kudüs Günü, Müslümanların, Filistin halkının mazlumiyetini duyurmak ve işgalci Siyonist rejimin işgali altındaki Filistin topraklarının özgürlüğüne kavuşmasını dile getirmektir" dedi.

Bugün her yıl Ramazan ayının son Cuma günü olarak kabul edilen Dünya Kudüs Günü. 70 ülkede yüz binlerce Müslüman Kudüs'ün 45 yıl önce İsrail tarafından işgal edilmesinin yıl dönümünde dev protesto mitingleri düzenleyecek.

Kudüs'ün özgürlüğü için toplanacak olan Müslümanlar ümmetin birliği için bir araya gelerek, Kudüs'ün kurtuluşu için dua edecek. 1948 yılında kurulduktan sonra sürekli bir yayılma politikası izleyen İsrail, 1968 yılında İslam dünyası tarafından kutsal sayılan Mescid-i Aksa'nın da içinde bulunduğu Kudüs'ü işgal etti.

1979 yılında İran'da İslam Devrimini gerçekleştiren İmam Humeyni tarafından Ramazan ayının son cuması Dünya Kudüs Günü ilan edildi. 1979 yılından bu güne dünyanın dört bir yanında Kudüs'ün işgali bu günde protesto edilirken, İslam ümmetinin birliği ve beraberliği için ise dua ediliyor.

70 ÜLKEDE YÜZ BİNLER MEYDANLARDA

İslam dünyasının kanayan yaralarından en önemlisi olan Kudüs, bugün tekrar hatırlanacak ve işgal protesto edilecek. Dünyanın dört bir yanında 70 ülkede işgal lanetlenecek ve Siyonist İsrail'e bir kez daha güçlü bir şekilde tepki gösterilecek. Başta Türkiye ve İran olmak üzere Mısır, Cezayir, Yemen, Irak, Tunus, Fas, Pakistan ve diğer Müslüman ülkelerde bugün Cuma namazı sonrası İsrail protesto gösterileri yapılacak.

FATİH'TE KUDÜS YÜRÜYÜŞÜ

Türkiye'de sadece Ankara'da değil; İstanbul, Bursa ve daha pek çok ilde Dünya Kudüs Günü için etkinlikler düzenlenecek. İstanbul'da Kudüs Gecesi programı bu akşam Fatih'te düzenlenecek. Fatih'te Cuma namazı sonrası ise Saraçhane Meydanı'na doğru Kudüs Yürüyüşü gerçekleştirilecek ve açıklama yapılacak.

Öte yandan MAZLUMDER ise Ankara'da İsrail Büyükelçiliği önünde basın açıklaması yaparak, İsrail'i lanetleyecek.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler