İslami Haberler

Doğudan Batıya Hacc heyecanı

Doğudan Batıya Hacc heyecanı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 2201 Beğen : 0

İslam Dünyasında hacc heyecanı başladı. Dünyanın değişik yerlerinden kafileler yola çıkmaya başladı.....İşte biri Makedonya'dan diğeri Pakistandan iki kafile..

Dünyanın dört bir tarafından yüzbinlerce müslüman hacc için yola çıkmaya başladı...Farklı coğrafya ve lıtadan aynı hedefe yönelen farklı renk ve dildeki müslümnalrın harketliliği tüm İslam alemini şimdiden sardı...

Bu heyecanı iki farklı coğrafyada aynı anda yaşayan iki ülke :Makedonya ve Pakistan.

Makedonya’dan otobüslerle kutsal topraklara gidecek hacı adayları geçtiğimiz hafta Üsküp’ten törenle uğurlandı. Üsküp kalesinde gerçekleşen tören ve İslam Birliği yetkililerinin konuşmalarının ardından yapılan dualara hacı adayları ve yakınları katılırken, yediden yetmişe tüm aile bireyleri, bu kutlu yolculuğa sevenlerini uğurlamak için bir aradaydı.

Bu yıl Makedonya’dan Mekke’ye gidecek hacı adaylarının sayısı bin 301. Bölge ülkeleri arasında, en fazla hacı adayının Makedonya’dan olduğunu açıklayan İslam Birliği, yolcuların tüm aşı ve vize işlemlerini de bizzat gerçekleştirdi.

Bu yıl hacı sayısında bir artış söz konusu olduğunu kaydeden Makedonya İslam Birliği Genel Sekreteri Afrim Tahiri, şunları söyledi: “Hac organizasyonumuza katılan gurbetçilerin sayısı da arttı. Otobüsle seyahatin ücreti bu yıl 2 bin 400, uçakla seyahatin ücreti ise 3 bin 200 euro. Kutsal topraklardaki tüm hazırlıklar da tamamlandı. Umarım bu yıl da hacılarımız rahat bir yolculuk geçirirler ve ibadetlerini tamamlayıp ailelerine dönerler.”

ÜSKÜPLÜ HACILARIN İLK DURAĞI: İSTANBUL

Üsküplü hacı adaylarından uçakla seyahati tercih edenler Cidde’ye, otobüsle gidecek olanlarsa Amman üzerinden Mekke’ye İstanbul’dan hareket etti. Bu nedenle Üsküp kalesinden dualarla uğurlanan hacı adaylarının ilk durağı İstanbul oldu.

Geçtiğimiz hafta İstanbul’a gelen 50 kişilik hacı kafilesi, Eyüp Sultan türbesini ve Sultanahmet camiini ziyaret etti. Çok heyecanlı olduklarını söyleyen hacı adayları Eyüp Sultan Hazretlerine ziyaret etmenin bu kutsal yolculuğa daha büyük anlam kattığını söylediler. Hacı adaylarından Fatima İsenova, “Peygamberimiz (s.a.s), Hz. Eyüp Sultan hazretlerinin misafiriydi. Bizim için o kadar önemli ki, peygamberimizi evinde ağırlamış O’nun en yakın dostuydu diye biz de onu ziyaret ederiz” ifadelerini kullandı.

17 yıl boyunca hep hacca gitmek istediğini ancak şimdi nasip olduğunu kaydeden İsenova, henüz hacı olmayanlara erken gitmelerini tavsiye etti. Kendisinin rahatsızlıkları nedeniyle iğne ve ilaç kullandığını ifade eden İsenova, bu nedenle farzları yapamayacağından korktuğunu vurguladı.

İstanbul çok sevdiklerini de ifade eden Makedon hacı adaylarının bir kısmı uçakla Cidde’ye, diğerleri de otobüslerle Amman üzerinden Mekke’ye ulaştı.

İSLAMABAD HACI ADAYLARI İÇİN KAMP

En büyük müslüman nufusa sahip ü-lkelrden pakistanda ise daha yoğun bir hazırlık yaşanıyorçHac dönemiyle birlikte Pakistanlı hacı adayları da kutsal yolculuk öncesi tatlı bir telaş içinde.

Din İşleri Bakanlığı’nca başvuruları kabul edilen hacı adayları, Suudi Arabistan’a gidecekleri tarihten iki gün önce görevliler tarafından hac kamplarına davet ediliyor.

Hacı adayları, ülkenin farklı bölgelerinde kurulan hac kamplarında eğitime tabi tutuluyor ve son işlemler burada tamamlanıyor. İslamabad’daki “Medinetül Huccac” yani “Hacılar Şehri” adlı merkez de bu hac kamplarından biri. Burada seyahatleri için gerekli olan tüm evraklar hacı adaylarına teslim ediliyor. Kimlik kartları hazırlanıyor ve vizelerinin de bulunduğu pasaportlar son kontrolden geçiriyor. Ayrıca Pakistan rupisi – Suudi Arabistan riyali değişimleri için de döviz ofisleri hizmet veriyor.

Yine kamp içerisindeki sağlık noktalarında seyahat edilen bölgede karşılaşabilecekleri hastalıklar göz önünde bulundurularak, hacı adaylarına aşılar da yapılıyor. Grip, çocuk felci ve menenjit aşılarının uygulanırken hacı adaylarının düzenli olarak kullandıkları ilaçlar doktor kontrolünde paketleniyor.

Gün boyunca devam eden seminerlere, hacı adayları büyük ilgi gösteriyor. “Hacılar Şehri” Merkezi Yönetimi, eğitim sürecinde haccın en önemli amacı olan ümmetle buluşma düşüncesinin özellikle vurgulandığını belirtiyor.

SÜNNETE GÖRE HAC YAPMAYI ÖĞRETİYORUZ

Hacılar Şehrı Müdür Yardımcısı Hasib Ahmed Sıddıki, faaliyetleri hakkında şunları söyledi: “Hacı adaylarına sünnete göre hac görevlerini nasıl gerçekleştirebileceklerini öğretiyoruz. Ayrıca orada diğer Müslümanlara nasıl saygı göstereceklerini orada nasıl birlik olacaklarını da öğretiyoruz. Çünkü haccın en önemli amacı ümmetle birlikte olmak. Yine Suudi Arabistan’da yaşadıkları süreçte karşılaşabilecekleri problemler, kurallar ve çevre şartları konusunda da eğitim veriyoruz”.

Hacı adaylarının kampta konakladığı alanlar ve çevre düzeni, Suudi Arabistan’da karşılaşacakları şekilde dizayn edilerek uyum sürecine buradan itibaren başlanması hedefleniyor.

Bu kursa devam eden bir hacı adayı duygularını şöyle ifade etti: “Gerçekten çok mutluyum ve bu mutluluğun haccı tüm gerekleriyle yerine getirmeme yardımcı olacağını umuyorum. Allah hepimizin yardımcısı olsun ki hayırla gidelim, hayırla dönelim. Burada haccın vecibeleri ile ilgili bilgi verildi, gideceğimiz ziyaret edeceğimiz yerler ve hatta nasıl geri döneceğimiz, ayrıca nerede hangi sureleri okumamız, duaları etmemiz gerektiği bile öğretildi.”

Hac kampı sonunda, kamp içerisinde kurulan çadırlardan son alışverişlerini de yapan hacı adayları kutsal yolculuk için otobüslerinin yolunu tutuyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler