İslami Haberler

Diyanet'in Logosundaki Sır Ne?

Diyanet'in Logosundaki Sır Ne?
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 1 Okunma : 25681 Beğen : 0

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndaki Logonun Esrarı Çözüldü ... Diyanet'in logosu ne analama geliyor, İşte logodaki gizli sır...

Genel olarak logo bir dairedir. Dairenin içinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ana faaliyet alanlarından en önemlisini simgeleyen bir cami yer almaktadır. Üst yarım çember 24 adet parçadan oluşmuştur. Alt yarım çember “Diyanet İşleri Başkanlığı” yazısından oluşturulmuştur.

Logo, dikey ve yatay simetrik özellikleri sahiptir. Yazıların soldan ve sağdan okunması ile çemberlerin eşit iki parçaya bölünmesi simetriyi sağlayan unsurlardır.

Logonun iç kısmını dış şekil ve yazılardan ayıran büyük çember, İslâm dininin evrenselliğinin göstergesi olarak tüm dünyayı ve insanlığı ifade etmektedir.

Logonun ortasında yer alan şekil logonun temel simetrisinin özelliklerini taşıyan ikinci simetrik simge olup, çemberin kendisi camiye, bölünmüş üst yarım daire ise dinî hizmetlerin temel merkezlerinden biri olan cami kubbesine karşılık gelmektedir.

Logonun sol ve sağ yanında yer alan simgeler simetrik olarak “Diyanet” sözcüğünün ilk harfi olan “d” harfinin küçük yazılımına karşılık gelmektedir ve aynı zamanda minareyi çağrıştırmaktadır. Logonun üst yarım çemberi 24 eşit parçaya bölünmüştür. Bu, “Diyanet İşleri Başkanlığı”nın kuruluş yılı olan 1924 yılının son iki rakamını simgelemektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığı” ibaresi boşluklarla birlikte 25 karakterden oluşmaktadır. parçalar arasındaki kesme payı 1 karakter olduğu kabul edilerek çember 50 parçaya bölünmüştür. Her bir parça eşit büyüklükte 7.20° ‘lik açıya sahip olarak standart hale getirilmiştir.

Peki Diyanet'in Logosu ne anlama geliyor?
Logoyu dikkatlice inceleyip analiz edelim:

Logo, dikey ve yatay simetrik özellikleri sahip,

Sağdan okunması ile çemberlerin eşit iki parçaya bölünmesi simetriyi sağlayan unsurlar arasında;

1: Arapça metinleri sağdan sola doğru okunur. 1 numaraya baktığımız zaman Elif harfini görüyoruz.


2: Sağda Elif harfini ve elif harfine bitişik lam harfini görüyoruz,

Okunuşu ise "el" (ال): Yani lamı tarif , elif lam takısı ....



3: Elif Lam takısından sonra yani Lam harfine birleşen ح Ha harfini görüyoruz. Bu harfin ortada yazılış şekli resimdeki gözüken gibidir.

Şimdi gelelim işin gizemliğini koruyan harfe...

4: Herkesin bir türlü kavrayamadığı, okuyamadığı ve bir türlü anlam veremediği Logoyla ilgili yönergede "ö" harfinin ne işinin olduğu...

Tabi burada şunu belirtelim ki orada "Ö" harfi diye bir harf yoktur.

Oradaki harf arapçadaki "Gaf" ( ق ), harfidir. Ama gizemli yazıldığı için bunu kavramak o kadar kolay değildir.

Şimdi harfleri birleştirelim;

El H... oldu...

5: Bundan sonra gelen harfe dikkatlice bakalım . Türkçe albabemizdeki -L- harfinin tersi Bu Arapça'da ise "Kef" harfidir.

Diyanet'in logosu hat sanatıyla yazıldığı için süsleme sanatıda son derece muhteşem olmuştur. Şimdi yeniden birleştirelim.

الحق el hak.. Kısaca diyanet'in logosunda "HAK " yazıyor.

Diyanet ile birleştirdiğimizde "Diyanet işleri Başkanlığı Hakkı temsil ediyor". İşte gizemli logonun açılımı bu...
i


Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorumlar 1

  • Dark Budha

    Dark Budha

    1- Elif2- Lam3- Ha4- Kaf5- Kefise; EL HAK olmaz.. Düzgün analiz ediniz...

    Cevapla

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler