İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Danimarka’da Hristiyan-Müslüman Temsilciler Konferansı düzenlendi

Danimarka’da Hristiyan-Müslüman Temsilciler Konferansı düzenlendi

Danimarka’da Hristiyan-Müslüman Temsilciler Konferansı düzenlendi
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 2561 Beğen : 0

Danimarka’nın Roskilde şehrinde, dini kesim temsilcilerinin katılımıyla Hristiyan ve Müslüman Temsilciler Konferansı’nın 9’uncusu yapıldı.

Geçen yıl Kopenhag’daki bir camide yapılan toplantı, bu yıl Roskilde şehrindeki Danimarka’nın önemli ibadethanelerinden olan Roskilde Katedrali’nin eklentisinde gerçekleştirildi. Toplantıya Avusturya, Belçika ve Almanya’dan Müslümanlar, Danimarka’daki Halk Kilisesi, Katolik Kilisesi ile Sünni ve Şii Müslüman temsilciler, medya temsilcileri, teoloji fakültelerinden akademisyenler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Piskopos Peter Fischer-Möller ile Danimarka Türk Diyanet Vakfı Başkanı Ahmet Onay yaparken konferansın başkanlığını Michael Krogstup Nissen ile Danimarka Türk Diyanet Vakfından Abdurrezak Sarıkaya gerçekleştirdi.

Konuşmacılardan Danimarka İncil Toplumu Başkanı Morten Thomsen Hojsgaard, sözlerin paylaştıkça canlı kaldığını belirterek daha derin bir diyaloga ihtiyaç olduğunu söyledi.

Konferansta “medyada din” ile ilgili konuların ele alınışı konusunda DR radyosundan Simon Kangas Larsen ve Zubair Butt Hussain birer sunum yaptı.

Verilen arada Hristiyan katılımcılar salonda ayakta ilahiler okuyarak ibadet etti. İzleyicilere Kur’an-ı Kerim tilaveti sunuldu.

Bu yıl Kur’an-ı Kerim’in Danca mealini hazırlayan Kopenhag Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdullah Şimşek, konferansın bitiminde Anadolu Ajansı muhabirine, konferansın aslında Danimarka’daki Müslüman ve Hristiyanlar arasında çok ortak yan olduğunu gösterdiğini belirterek, “Hristiyan din adamları Danimarkalı seküler kesime nazaran Müslüman kesimle daha çok ortak yanlarının olduğunu, manevi yaşamlarında kendilerinin de dışlandığını, dini bir referansla ortaya çıktıklarında gayrimeşrulaştırma çabası olduğunu söylüyor. Enteresan ve devam etmekte fayda var ancak daha çok uyum üzerinden gidildiği için eleştirel bakışta biraz eksiklik var” değerlendirmesinde bulundu.

Danimarka Türk Diyanet Vakfı Başkanı Ahmet Onay ise dinin sosyal alandaki rolü, önemi ve tehdit algılamasını ele aldı. Onay, Hristiyan kesimlerin, “bunun kendilerinin de bir sorunu olduğunu söylemeleri ve farkındalık söyleminin” güzel olduğunu olduğunu söyledi.

Bunların konuşulabiliyor olması ve “kendi sorununuzu çözün” söylemi yerine destek ifadelerinin önemine değinen Onay, bundan sonra bu söylemin takip edilip bu tür desteklerin alınabileceği uygun ortamların sağlanması için bu görüşmelerin devamlılığının sağlanması gerektiğini kaydetti.

Bir sonraki konferansın tarihinin 7 Kasım 2015 olacak .



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler