İslami Haberler

Cami mihrabındaki kadın silüeti

Cami mihrabındaki kadın silüeti
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 9490 Beğen : 0

Kayseri’de, Miladi 1280 yılında Sivasi Hatun tarafından yaptırılan Develi Ulu Cami'nin mihrabındaki kadın silüeti görenleri şaşırtıyor.

Tarihi caminin mihrabındaki kadın silüetinin sırrı

1. Kılıçarslan Gıyasettin Keyhüsrev döneminde, Hicri 680, Miladi bin 280 yılında, Hayır seven kadın Sivasi Hatun tarafından inşa ettirilen Develi Ulu Cami 734 yıldır dimdik ayakta. Cami’nin mihrabında, Sivasi Hatun’un Silüeti olduğu sanılan taş işlemesi, cami ziyaretçilerini büyülüyor.

Mihrapta bulunan, kadın silüetini yıllar önce cami cemaati tarafından keşfedildiği söyleyen Develi Ulu Cami İmam Hatip’i Oktay İşçi, ”Mihrabımızda gördüğünüz gibi bir peçeli kadın silueti var. Fotoğraf makinesi ile çektiğimizde, bir de uzaktan görünen peçeli ağzı yüzü bulunan bir kadın silüeti var. O bayanı temsilen yapılmış bir silüettir. Yetkilere de sordum da, 'hayırsever kadının imzası gibi düşünün' dediler. Camimize birçok ziyaretçi geliyor, Ziyaretçilerimizin bir çoğu fark etmiyor. Fark edenlerde gerçekten çok muhteşem bir şey olduğunu anlıyorlar” ifadeler kulandı.

Mimarı bilinmeyen cami tamamen kesme taştan inşa edilmiş olup, mihraba dik beş sahından oluşmaktadır. Caminin mihrap önünde kubbe diğer bölümlerin tamamında sivri tonoz üst örtü elemanı olarak kullanılmış.

“MEVLANA BU CAMİ’DE VAAZ ETTİ”

Cami'nin Mevlana Celalettin Rumi döneminde hizmete açık olduğunu söyleyen, İmam Hatip Oktay İşçi, Mevlana’nın Develi Ulu Camii’de vaaz verip, namaz kıldırdığının bilindiğini söyledi.

İşçi ayrıca, “ Camimizin giriş kapısında, Hakan Müminlerin Emiri, 1. Kılıçarslan Gıyasettin Keyhüsrev zamanında yapılması emir olundu. Yaptıran kişi Göçer oğlu Nasurullah’ın eşi, Sivasi Hatun şeklinde kitabemizde yazıyor. Bu hatun camimizi yaptırmıştır. Hatun’un 60 yaşında veya üzerinde olduğunu Sıtti kelimesinden anlıyoruz. Camimizin mihrabı bir çok ayetle süslenmiştir. Göründüğü gibi manevi bir yapı da var. Aynı dönemde yaşayan Mevlana Celalettin Rumi’de bu camiye gelmiş namaz kılmıştır. Camimizde o yıllarda senede 40 tane hafız çıktığı söyleniyor” dedi.

İHA



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler