Kırgızıstan'ın başkenti Bişkek ’in 2014 yılı İslam Dünyası Kültür Başkenti olması nedeniyle ‘İslam Dünyası Filmleri’ festivali düzenlendi. 13 ülkeden 9 filmin gösterileceği festival, ‘Mekke’ye Yolculuk’ filmiyle açıldı.
Bişkek Sinema Evi’nde başlayan İslam Dünyası Filmleri Festivali; 13 ülkeden 9 filmi sinemaseverlerle buluşturuyor. Açılışını Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakan Yardımcısı Muktaalı Bektenaliyev yaptığı festivale Suudi Arabistan Bişkek Büyükelçisi Abdurahman Bin Said Al-Cuma ve İran Bişkek Büyükelçiliği Kültür Ateşesi Ali Kibriizade de katıldı.
İBN BATUTA'NIN YOLCULUĞU
Daha sonra festivalin açılış filmi olan Mekke’ye Yolculuk izlendi. Suudi Arabistan, Marokko, ABD ve Kanada ortak yapımı, İbn Batuta’nın dramatik hac yolculuğunu anlatıyor. 1325'de Marokko’nun Tancera’sından çıkan Batuta’nın, 18 ay sonra Mekke’ye ulaşmasını konu alan film festivale Suudi Arabistan’ın Bişkek Büyükelçiliği’nin çabasıyla Er-Riyad’dan katılıyor.
HAC HAYALİNİN FİLMİ
Festivalin ilk gününde İranlı sinemacı Reza Mirkarimi’nin ‘Küpşeker’ filmi de gösterildi. Kazan Müslüman filmleri festivalinde büyük ödülü de kazanan yapım, İran'da kadın imgesi üzerine kurulu. Hindistanlı sinemacı Salim Ahamet’in imzasını taşıyan ve bir Müslümanın hacca gitme hayalini anlatan ‘Adam’ın Oğlu, Abu’ ve İranlı rejisör Salem Salavati’nin ödüllü filmi ‘Geçen Kış’ da İslam dünyası filmleri festivalinde perdeyle buluşacak
Festivalin düzenleyicisi Kırgızistan Sinematografi Departmanı, Tacikistanlı yönetmen Dilovar Sultanov’un ‘Beyaz Serçe’, Kırgızistanlı Gülmira Asanbekova’nın ‘Ak Kuğu’ filmlerini de festivale dâhil ederek, genç isimleri destekliyor.
Kaynak: Kuzey Haber Ajansı
Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org
Dunyadinleri.Com Yöneticisi
Yorumlar : 0
Kuran Kurslarında İlk Dersi Başkan VerdiYorumlar : 0
Dünya Kudüs Günü kutlanıyorYorumlar : 0
2014 Yılı Vekaletle Kurban FiyatlarıYorumlar : 0
2018’in en İslami ülkeleri listesinde ilk 40’ta Müslüman ülke yokYorumlar : 0
Solingen provokasyonu!Yorumlar : 0
Gülen'in cemaati temsil yetkisi yoktur!Yorumlar : 0
Selefiler Gazze’de GüçleniyorYorumlar : 0
Diyanet G.Doğu'ya bin 'mele' atadı