İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Birleşmiş Milletlerden Arakan Müslümanları'na Destek

Birleşmiş Milletlerden Arakan Müslümanları'na Destek

Birleşmiş Milletlerden Arakan Müslümanları'na Destek
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 3137 Beğen : 0

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un Myanmar Özel Temsilcisi Vijay Nambiar, ülkenin batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinde yaşayan ve yasa dışı göçmen kabul edilen Arakan Müslümanlarının vatandaşlığa geçirilmesinin en önemli öncelik olduğuna dikkati çekti.

Nambiar, New York’taki Uluslararası Barış Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada, Myanmar hükümetinin geçici kimlik kartlarının çıkarılması, yeni doğanların kayıtlarının yapılması ve serbest dolaşım hakkının tanınması için eyleme geçeceği sözü vermesine karşın Arakan Müslümanlarının statüsünün hâlâ belirsiz olduğunu söyledi.

Rakhine eyaletindeki Müslüman azınlık için en önemli önceliğin statülerinin belirlenmesi olduğuna işaret eden Nambiar, “Hükümetin, Arakan Müslümanlarına vatandaşlık vermesi, bu insanların ülke içinde seyahat edebilmesine ve yabancı ülkelere gidebilmek için pasaport almalarına olanak tanıyacak. Vatandaşlık verilmediği sürece Arakan Müslümanlarının güvenliği tehdit altında olacak. Bu durum da Myanmar’ın uluslararası arenada güvenilirliğine darbe vuruyor” dedi.

MüslümanlaraHakları Verilmeli

Müslüman azınlığa önce vatandaşlık verilmesi, daha sonra demokratik süreç çerçevesinde vatandaşlık statüleri gereği aşama aşama seçme ve seçilme hakkının tanınması gerektiğini belirten Nambiar, Budistler ile Müslümanlar arasında şiddet olaylarına neden olan kutuplaşmanın ülkede demokrasinin gelişimini ve reform sürecini de olumsuz etkilediğini vurguladı.

Nambiar, BM Genel Sekreteri Ban’ın, Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein ve Nobel ödüllü muhalefet lideri Aung San Suu Çii’ye şiddet olayları, nefret söylemleri ve hoşgörüsüzlüğü kınayan, toplumu uyum içinde yaşamaya çağıran ortak bir açıklama yayınlamaları çağrısında bulunduğunu anımsattı.

Myanmar hükümetince Bangladeş’ten gelen göçmenler olarak görülen Arakan Müslümanları, 1982’de kabul edilen yasa ile vatandaşlık haklarını kaybetmişti. Birleşmiş Milletler tarafından “eziyet gören dini azınlık” olarak kabul edilen yaklaşık 1 milyon 300 bin Arakan Müslümanı, ülkenin batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinin başkenti Sittwe yakınlarındaki derme çatma kamplarda yaşıyor.

Geçen yıldan beri eyalette Budistler tarafından düzenlenen ve her geçen gün artan saldırılarda yüzlerce Müslüman yaşamını yitirmişti. Yüzlerce ev ve iş yerinin ateşe verildiği çatışmalar yüzünden 250 bin kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Her yıl on binlerce Müslüman, Arakan’dan kaçıp teknelerle diğer ülkelere gitmeye çalışıyor. İnsan hakları örgütleri, Rohingya Müslümanlarının, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kaldığına dikkati çekiyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler