İslami Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler İslami Haberler Aleviler Londra Sokaklarında Yürüdü

Aleviler Londra Sokaklarında Yürüdü

Aleviler Londra Sokaklarında Yürüdü
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : İslami Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 3545 Beğen : 0

Türkiye 'deki yeni anayasa çalışmaları kapsamında Aleviler'in bu sürecin dışında tutulduğu gerekçesiyle toplanan yüzlerce Alevi, hükümeti protesto etti. Londra'da faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ve derneklerin temsilcilerinin de katıldığı topluluk, polisin güvenlik önlemleri altında yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında protestocular 'Eşitlik İstiyoruz', 'Türkiye'de demokrasi istiyoruz', 'Eşit Yurttaşlık Hakkı İstiyoruz' ve 'Zorunlu Din Desleri kaldırılsın' yazılı dövizler taşıyıp çeştli sloganlar attılar.

Yürüyüş ardından Aleviler, protestosunu Kuzey Londra'daki Manor House Metro İstasyonu önünde sonlandırdı. AK Parti 'nin Aleviler'e karşı tavrını eleştiren kalabalığa burada, Cemevi Başkanı İsrafil Erbil bir konuşma yaptı.

‘HİÇBİR GÜÇ BU ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜNÜ DURDURAMAZ’

Aleviler'in Londra'da özgürlük yürüyüşü başlattığını ve artık hiç bir gücün bunu durduramayacağını kaydeden Erbil, "Aleviler kendi kimlikleriyle kendi değer yargılarıyla ve kendi gelenek, görenekleriyle artık var olacak var olmaya devam edeceklerdir" dedi.

Aleviler'in gelenek ve inançlarını yarına gelecek kuşakları aktarmada kararlı olduklarına dikkat çeken Erbil, bu nedenle Londra'da başlatılan bu Özgürlük yürüyüşünün tüm Alevi dünyasına yayılmasını arzuladıklarını söyledi. Konuşmasında 'Türkiye'de acılarımızla yüzleşmemizi engelleyen bir zihniyet var'diyen Erbil şunları söyledi:

"Bizi Maraş'a, Sivas'a, Çorum'a ve Gazi'ye sokmayanlara sesleniyoruz, bizi öldürmekle bitiremezsiniz, biz bir olur bin diriliriz. Bu gelenek İngiltere'deki tüm üniversitelere yayılacak, bu gelenek özgürleşecek, Alevilik eninde sonunda özgürleşecek."

Eyleme katılan Dertli Divani Dede de kısa bir konuşma yaptı. Dertli Divani, Aleviler'in düşünsel ve inançsal açıdan yerkürede yaşayan bütün insanların ve halkların birbirine saygı duyduğu takdirde dostça ve kardeşçe yaşayabileceklerine inanan bir anlayışa sahip olduklarını ekledi.

Britanya Alevi Örgütleri adına okunan basın açıklamasında da Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve AKP'nin Alevileri yok saydıkları ve Cemevlerini yasakladıkları savunularak Türkiye'de yaşayan tüm insanların kendisini içinde bulduğu, ana dillerin kullanılabildiği, sivil, eşitlikçi, demokratik, özgürlükçü ve laik bir anayasa talebimi tekrar edildi.
Yapılan açıklamadan sonra türküler eşlinde çekilen halayların ardından eylem sona erdi.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler