Hıristiyan Haber

Yunanistan'da mütevazı Noel

Yunanistan'da mütevazı Noel
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hıristiyan Haber Yorumlar : 0 Okunma : 3196 Beğen : 0

Atina'nın güneyindeki ünlü alışveriş caddesi Glifada lüks mağazalar, şık kafeler ve pahalı restoranlarla dolu. Ama dükkânlarda in cin top oynuyor. Şık giyimli bir bayan kocasının koluna girmiş butiklerin vitrinlerini seyrediyor. Gezinmenin hoşuna gittiğini ama Noel bile olsa alışveriş yapmadıklarını söylüyor ve ekliyor: "Ne bir şey alacağız, ne evi süsleyeceğiz, ne de ziyafet vereceğiz. Ben işimi kaybettim, eşimin emekli aylığını da yarıya indirdiler. Torunlarımıza hediye bile alamadık. Bu yıl Noel bize haram."

Yunanistan'da daha ziyade çocuklara hediye alınır. Akşam, ilahileri sabırla sonuna kadar dinleyenlere şekerleme dağıtılır. Noel'de bütün aile sofrada bir araya gelir. Diğer ülkelerden farklı olarak hediyeler yılbaşında dağıtılır. Plastik çam ağaçları ve özel süslemeler gibi diğer ülkelerdeki adetler de yer etmeye başlamış.

Bütün Avrupa'da olduğu gibi Yunanistan'da da en fazla satış Noel'de yapılır. Ama geçmiş yıllardaki gibi bolluk yok. Oyuncak satışlarının geçen yıla göre yüzde on oranında düşmesi bekleniyor.

Alışveriş için her türlü seçenek mevcut

Atina'nın ünlü Metro alışveriş merkezindeki oyuncakçı satış rakamlarından bahsetmek istemiyor. Burası da diğer mağazalar gibi. Herkes içerdeki reyonları geziyor ama oyuncak almıyor. Sendikalara göre, çalışma çağındaki her dört Yunan'dan biri işsiz. Çalışanın da geliri düşmüş. 2010 yılından bu yana ücretler üçte bir oranında azalmış. Şekerlemecilik yapan bu kadın da satışlar hakkında bir şey söylemek istemiyor: "Şimdi bir şey söyleyemem, görüyorsun meşgullüm. Hem biz konuşurken dükkândan bir şeyler çalınmasından korkuyorum. Kusura bakma."

Ayda 400 euroya geçinmeye çalışıyorlar

Sintagma meydanının ana yaya caddesindeki vitrinler de ışıklandırılmış. Ünlü Ermu caddesinin paralel sokağında esnaflık yapan Dimitrios Katifelis dekorasyon malzemesi satıyor. Dükkânda Noel süsleri ve hediyelikler dolu. Katifelis, Yunanistan'da da düğün, vaftiz, Paskalya ve Noel kutlamanın adet olduğunu, evlerin süslenip aile ziyaretlerinin yapıldığını ve çocuklara hediye alındığını ancak çoğu emeklinin ayda 400 Euro ile geçinmek zorunda olduğunu anlatıyor.

Katifelis, "Dükkâna gelip, buradaki her şeyi beğendim, ama emekli aylığımı düşürdüler, beş, yedi ya da on Euro'luk hediyeliklerin de var mı, diye soruyorlar" diyor.


Oyuncakçı dükkânı

Katifelis, Yunanların da hayatı zorlaştırdıklarını, her gün protesto gösterisi için meydanı dolduranları anlayışla karşılamakla birlikte, bunun çıkar yol olmadığını söylüyor. Katifelis, "Her gün grev. Her gün sokaklar kapatılıyor. İki hafta önce metroyu durdurdular, şimdi de ana caddeyi tıkadılar. İnsan şehir merkezine güzel vakit geçirip biraz da alışveriş yapmak için iner. Ama her yer kapatılınca kimse gelmek istemiyor" ifadelerini kullanıyor.

Torunlara şekerleme

Biraz ileride közleme mısır satan yaşlı kadın, torunlarına hediye almaktan bahsettiğimizde acı acı gülüyor: "Torunlarıma çoktandır hediye alamıyorum. Şekerlemeyle yetinecekler."


Noel'e özel masa örtüleri

Çoğu Yunan gibi bu kadın da ancak geçinebildiklerini ve hediye alma lükslerinin kalmadığını söylüyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler