Hıristiyan Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Hıristiyan Haber Yaratılış ve Süleyman’ın Özdeyişleri, İnguşça’ya Çevrildi

Yaratılış ve Süleyman’ın Özdeyişleri, İnguşça’ya Çevrildi

Yaratılış ve Süleyman’ın Özdeyişleri, İnguşça’ya Çevrildi
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hıristiyan Haber Yorumlar : 0 Okunma : 1529 Beğen : 0

Eski Ahit’e ait Yaratılış ve Süleyman Özdeyişleri kitapları ilk kez İnguşça diline çevrilip yayınlandı.

Kutsal Kitap’ın ilk kitabı olan Yaratılış bölümü, Kuzey Kafkasya’da, Rusya’ya bağlı olan İnguşetya halkına kendi dillerinde; dünyanın yaratılışı, insanın kökeni, Nuh’un gemisi, Babil Kulesi, Yahudi halkının tarihi ve ilk insanların hayatları hakkında birçok şey öğrenme fırsatı sunuyor.

Yaratılış ve Süleyman Özdeyişleri Kitapları, daha önce yayınlanan Luka, Rut, Ester ve Yunus kitapları gibi İnguşetya kütüphanelerindeki raflarda yerlerini alacak. IPB’nin İnguşça çeviri projesinin gelecekteki planları arasında, Matta ve Markos kitaplarının yanı sıra; Elçilerin İşleri, Mezmurlar ve Mısır’dan Çıkış kitaplarının çevirisinin yapılması planlanıyor.

İnguşların günümüz nüfusu yaklaşık 412 bin kişi olduğu belirtiliyor. İnguş dili Çeçen dilinin akrabalarından kökeni ise Batsbi dili ile birlikte Kafkas dil ailesinin Nakh grubuna ait.

İnguşya olarak da bilinen İnguşetya Cumhuriyeti, Rusya’nın en küçük federal birimidir. İnguşya’nın yerli halkı İnguşlardır ve Vaynah halklarından biridir.

İnguşça yazısı ilk kez 20.yy’ın başlarında oluşturulmuş. İnguşça, önce Arapça, sonra Latin ve 1938’den sonra ise Kiril alfabesi kullanılmaya başlanmıştır. 1924-1934 arasında İnguşetya’nın ayrı bir idari birimi bulunuyordu ancak 1992 yılında İnguşetya bir Cumhuriyet olarak bağımsızlığını ilan etti ve bu olay ulusa, bilim ve kültürün gelişiminde güçlü bir ivme kazandırdı.(OD)



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler