Hıristiyan Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Hıristiyan Haber Süryaniler'den 94 yıl sonra ilk gazete

Süryaniler'den 94 yıl sonra ilk gazete

Süryaniler'den 94 yıl sonra ilk gazete
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hıristiyan Haber Yorumlar : 0 Okunma : 2736 Beğen : 0

Son gazetelerini 1918'de çıkaran Süryaniler 12 Mart'ta basın dünyasına 'Sabro- Umut' ile yeniden 'merhaba" dedi.

Sabah'ın haberine göre, 25 yıl önce gittiği İsviçre'den geçen yıl dönerek gazeteyi çıkaran Tuma Çelik, "Ailemin kökeni 600 yıldır Midyat'a dayanıyor. Amacımız Süryanilerin sorunlarının tüm kesimlere ulaşmasını sağlamak ve halkların birbirlerini tanımalarına yardımcı olmak" ifadelerini kullandı.

4 arkadaşıyla birlikte çıkardığı gazetenin 9 sayfasının Türkçe, üçününse Süryanice olduğunu kaydeden Çelik, "Türkiye'nin dört bir tarafınca okunmak istiyoruz. Abonelere gönderdik. Bu süre içinde bize başvuranlar olmuştu. İnsanların ulaşabileceği birkaç nokta var, Antakya, İzmir, Mardin, Diyarbakır gibi. Buralara ulaşmaya çalıştık. 6 bin yıldır bu topraklarda yaşayan Süryanilerin kaybolmasını istemeyenler bize destek versin" dedi.

Halen Türkiye'de yaklaşık olarak 25 bin, Avrupa'da 300 bin Süryani yaşıyor. Bu topraklarda en son Süryani gazetesinin 1918 yılında Diyarbakır'da çıkarıldığını belirten Çelik şöyle devam etti:

"Adı Süryanice'de Mezopotamya anlamına gelen Bethnarin idi. Osmanlı döneminde Elazığ'da ve Diyarbakır'da çıkan başka dergiler de vardı. Ancak Osmanlı'nın son dönemiyle birlikte yayın hayatından çekildi.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler