Hıristiyan Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Hıristiyan Haber Surp Giragos’ta ayin ve halay bir arada

Surp Giragos’ta ayin ve halay bir arada

Surp Giragos’ta ayin ve halay bir arada
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hıristiyan Haber Yorumlar : 0 Okunma : 2590 Beğen : 0

Surp Giragos Kilisesi’nde bu yıl ikincisi yapılan Badarak ayinine, Başepiskopos Aram Ateşyan riyaset etti. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen Ermeniler kilise avlusunda, Ermenistan’dan gelen Margaritter Halk Dansları grubunun söylediği türküler eşliğinde çaçaniden, deliloya, çepikeden meryemoya büyük bir halay etrafında buluştu.

İbadete 2012'de açılan Surp Giragos Ermeni Kilisesi’ndeki ayine, Amerika, Avusturalya, Fransa, İngiltere, İstanbul ve İzmir’den Diyarbakır’a gelen çok sayıda Ermeni’nin yanı sıra, Başepiskopos Aram Ateşyan, bir grup din adamı, Sur Belediyesi eski başkanı Abdullah Demirbaş, Diyarbakır’daki çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Diyarbakırlı Ermeniler katıldı.

Sabah erken saatlerde kiliseye gelenler mumlar yakarak dua ederken, kilise bahçesinde bol bol sohbet ederek hatıra fotoğrafı çektirdiler. Ayin öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başepiskopos Aram Ateşyan, Diyarbakır’dan göç etmiş Ermenilerin çocuklarının her yıl kiliseyi ziyaret ederek adak anlamına gelen Badarak ayinini düzenlediklerini belirtti. Kilisenin yakın zamanda onarıldığını hatırlatan Ateşyan, “Ortadoğu’nun en büyük kilisesi olan Surp Giragos’ta ruhani havayı yaşamak, cemaatimize büyük bir mutluluk veriyor” dedi.

Kilise onarımının yüzde 95 oranında tamamlandığı ve onarım giderlerinin cemaat ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile karşılandığını ifade eden Ateşyan, “Burası bir dünya mirasıdır, Kültür Bakanlığı’nın da desteklemesi gerekir” görüşünü savundu. Ateşyan, Kürt sorununda yaşanan müzakere ve çözüm sürecine ilişkin sorulara ise şu yanıtı verdi: “Her ayinimizde barış için dua ediyoruz. Bu süreç, sadece Kürt-Türk halklarının meselesi değil, bu ülkede yaşayan tüm insanları ilgilendirir. Birisinin huzuru, hepimizin huzurudur. Birisinin acısı hepimizin acısıdır.”

Ayinin ardından Ermenistan’dan gelen Margaritner Halk Dansları grubu, kilise bahçesinde seslendirilen şarkılar eşliğinde halaylar çekti. Gösterinin sonunda Diyarbakır yöresi halaylarını sergileyen gruba izleyiciler de katıldı. Gün boyunca kiliseye yardım amacıyla hediyelik eşya satışı yapıldı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler