Hıristiyan Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Hıristiyan Haber Maryknoll rahibeleri tarihe karışıyor

Maryknoll rahibeleri tarihe karışıyor

Maryknoll rahibeleri tarihe karışıyor
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hıristiyan Haber Yorumlar : 0 Okunma : 3004 Beğen : 0

1912'de kurulan tarikat, kendini yurtdışındaki hizmetlere adayan ilk ABD'li Katolik rahibe cemaati. Son yıllarda tarikata birkaç genç kadın katılsa da, misyoner Maryknoll rahibeleri tarihe karışma yolunda. 1963'te bin 669 ile doruk noktasına çıkan rahibe sayısı şimdi 471.

1955'te ölen ve çok az Amerikalı tarafından tanınan bir kadın önümüzdeki Ekim ayında, aralarında eski bir başkanın eşi olan Betty Ford'un da olduğu kişilerle birlikte ABD Ulusal Kadın Onur Listesi'ne alınacak.

Mollie veya Rahibe Mary Joseph olarak da bilinen Mary Josephine Rogers adlı bu kadın, St. Dominic Maryknoll Rahibeleri Cemaati'nin kurucusu.

Katolik rahibelerin dört duvar arasında yaşayan münzeviler veya kilise okullarının sert yöneticileri olduğunu düşünüyorsanız, Maryknoll rahibeleriyle tanışma ayrıcalığını yaşamamışsınız demektir.

1912'de kurulan tarikat, kendini yurtdışındaki hizmetlere adayan ilk ABD'li Katolik rahibe cemaati. İrlanda kökenli bir Bostonlu olan neşeli ve iri yarı Rahibe Mary Joseph dünyayı merak eden ve dünyaya açık biriydi.

Tarikatın Başkanı Rahibe Janice McLaughlin, tarikatın New York'ta Hudson Irmağı kıyısında bulunan Ossining kasabasındaki ana merkezinde verdiği demeçte, "Bizler özgür davranacak, sorumluluk alacak, yerel kültürlere ve dinlere saygı duyacak şekilde yetiştirildik. Sadece insanlarla beraber yaşamaya çalışıyoruz. Rahibe Mary Joseph'in dediği gibi, 'Değişmesi gereken biri varsa o da biziz'" dedi.

Günümüzde ABD ile 20'yi aşkın ülkede öğretmen, hemşire, sosyal hizmet görevlisi ve okul yöneticisi olarak çalışan bu rahibeler insan kaçakçılığı, çevre tahribatı ve HIV/ AIDS ile mücadele ediyor. Rahibe Rose Patrick St. Aubin 1950-2010 arasında 60 yıl boyunca Marshall Adaları'nda çalıştı. O ve diğer rahibeler okullar kurup bunları yönetti ve şu anda adalarda yaşayan hemen herkesi eğitti. Rahibe Joanna Chan tiyatro oyunları yazıp yönetiyor.

Mahkûmlar Ossining'deki Sing Sing hapishanesinde "Kral Oidipus"u sahneleyen rahibeye Nine diye hitap ediyor. Hong Kong hapishanelerindeki Afrikalı göçmenlerle çalışan Rahibe Susan Nchubiri yakında Haiti'ye gidiyor. Yılbaşı günü ölen Rahibe Teresa Alexander, 1980'de bir askeri ölüm mangası tarafından (bireysel misyoner Jean Donovan ve Ursuline rahibesi Dorothy Kazel ile birlikte) öldürülen Ita Ford ve Maura Clarke ile El Salvador'da beraber çalışmış.

Son yıllarda tarikata birkaç genç kadın katılsa da, Maryknoll rahibeleri tarihe karışma yolunda. 1963'te bin 669 ile doruk noktasına çıkan rahibe sayısı şimdi 471. Ana binanın üç ve dördüncü katları bakımevi olarak kullanılıyor. Binanın ilerisinde, bir koruya doğru alçalan yamaçta bulunan mezarlık giderek doluyor.

Bu yıl 12 rahibe öldü. Temmuz'da herkesin Rahibe Kitty olarak tanıdığı Rahibe Catherine Carden'ın cenazesine gittim. 93 yaşındaki Carden 73 yıldır tarikattaydı. Maryknoll standartlarına göre bu hiç de olağanüstü değil. Haziran'da ölen dört rahibe (Margaret, Antonetta, Gertrude ve Rita) sırasıyla 72, 78, 67 ve 65 yıl hizmet etmişti.

Ayin öncesinde şapelde toplanan meslektaşları ve yeğenleri, vedalaşmak için Rahibe Kitty'nin tabutuna yaklaştı. Kazayağı desenli ceketiyle yatan rahibe çelimsiz ve ufacık görünüyordu. Dualar arasındaki sessizlikte bir piyanist "Always"i çaldı. (Ayin kuralları konusunda titizlenip itiraz edecekler için küçük bir not: Evet, ayinde Irving Berlin çalınmaz. Ama burada sadece, aralarda Rahibe Kitty'nin parmaklarındaki tespih gibi ayine katılan birkaç sessiz nota çalındı.) Rahibe Kitty bu şarkının çalınmasını istemişti. Ayin bitip de arkadaşları tabutu şapel girişine götürdüğünde, şarkıyı söyleme zamanı geldi: "Seni her zaman seveceğim. Daima gerçek bir aşkla. Planladığın şeylerde yardıma ihtiyacın olunca, bunu her zaman anlayacağım". Ak saçlı rahibeler şarkıyı ezbere biliyordu. Evlilik için yazılan bu şarkı, ömür boyu süren diğer bağlılıklar için de gayet uygun.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler