Hıristiyan Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Hıristiyan Haber İskenderunlu Ermeniler Noel ve Vaftiz Bayramı’nı Kutladı

İskenderunlu Ermeniler Noel ve Vaftiz Bayramı’nı Kutladı

İskenderunlu Ermeniler Noel ve Vaftiz Bayramı’nı Kutladı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hıristiyan Haber Yorumlar : 0 Okunma : 1869 Beğen : 0

Ermeni Ortodokslar tarafından her yıl 6 Ocak’ta kutlanan ‘İsa Mesih’in Doğuşu (Surp Dzununt) ve Vaftiz Bayramı’ İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nde düzenlenen görkemli bir ayinle kutlandı. Kilisenin Ruhani Lideri Peder Avedis Tabaşyan tarafından yönetilen ayin 5 Ocak 2019 Cuma akşamı gerçekleştirildi.

Mumların yakıldığı ve duaların edildiği ayinde verdiği vaazında, bayramın anlamından söz eden Peder Tabaşyan; “Bayramlar bizim için özeldir, eğer coşkuyla yaşarsak, önemini bilirsek. Doğuş Bayramındaki en güzel söz şudur; ‘Rab bizim için doğdu!’ Öyle ki onun doğuşu ve bizlerle birlikte oluşu alçakgönüllülük göstergesiydi.

Bir ahırın içinde doğan İsa Mesih’in doğuşunu kutluyoruz. O İsa Mesih ki bütün kralların ona geldiği, çobanların müjdeler verdiği ve bugüne kadar da onun isminden büyük şeyler istenilen Rab İsa Mesih! Yargılamak için gelmedi bu dünyaya, ışığı parlasın diye geldi. Tamda Ağaçlarımızın üstünde duran Beytlehem Yıldızı gibi! Eğer yüreklerimizde de o ışık varsa Rabbim yüreklerimize doğmuştur. İsa Mesih’in dediği gibi hiç kimse bir ışık yakıp da onu gizlemez onu bir kandile koyar, öyle ki ışığı gören herkes aydınlansın ama insanlar ışığın o güzelliğini anlamıyorlar. Dünyaya ‘Işık’ geldi ama insanlar ışığın yerine karanlığı seçti.

İşte bugün dünyada karanlığın kötü meyveleri var, çünkü insanlar ışıkta durmak istemiyorlar. Işığın meyvesinde sadece bir şey olur, bereket ve sevgi olur. Eğer ışık yoksa bir yerde kargaşa olur, gürültü, kavga, nefret, ikiyüzlülük olur. Sıralayamayacağımız kadar birçok kötülük olur. Ama ışığı açtığınızda her şey kaybolur. Çünkü ışıkta kimse gizli bir şey yapamaz. İnsanlar karanlıkta yapar her şeyi, karanlık arkanızdan iş çevirebilir, hırsızlık yapar ama cesareti olan insan ışıkta olan insandır. Yüzünüze söyler, siz kızsanız da üzülseniz de arkanızdan konuşmaz.

İşte bugün biz birbirimize eğer düşmansak, arkamızdan karanlığın meyvelerini verdiğimiz için, eğer birbirimizi sevmiyorsak ışıkta olmadığımız içindir. Karanlığı aydınlığa çevirmez isek hiçbir zaman Rab orda doğmayacak. Eğer onun ışığı olmazsa bizler birer hiçiz. Rab ışığıyla sizi aydınlatsın” şeklinde konuştu.

Sevginin öneminden söz eden Peder Tabaşyan; “Mesih İsa bize sevgi verdi. Tanrı sevgiyle yapılan her şeyi fazlasıyla bereketler. Sevgiyi hayatınıza koyun gerisi çorap söküğü gibi gelecektir. Bu bayramda Rab İsa Mesih’in sevgisi yüreklerinize dokunsun. Rab sevginizi arttırsın” dedi.

Ayin sonunda İsa Mesih’in vaftiz edilişi, temsili bir şekilde haçın suya batırılıp çıkartılması ile gerçekleştirildi. Suya batırılıp çıkartılan haçı tek-tek öpen cemaat mensupları, daha sonra kilise salonuna geçerek pasta kesip birbirinin bayramını kutladı.

Salonda, İsa Mesih’in doğuşunu simgeleyen ilahiler eşliğinde kutsanan ekmek, tuz ve su daha sonra cemaate dağıtıldı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Noel Baba ayin sonrasında minik çocuklara hediyelerini verdi.

sat7



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler