Hıristiyan Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Hıristiyan Haber Hz. İsa Evli Diyen Papirüsün Yaşı

Hz. İsa Evli Diyen Papirüsün Yaşı

Hz. İsa Evli Diyen Papirüsün Yaşı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hıristiyan Haber Yorumlar : 0 Okunma : 3006 Beğen : 0

Vatikan'ın modern çağ sahtekarlığı diyerek reddettiği papirüsün yaşı yapılan karbon testlerine göre ortyaya çıktı. İlahiyatçı Karen King'e göre; ortada bir sahtelik varsa bile bu modern çağda yapılmış bir sahtekarlık değil

12 Kasım 2011'de bir koleksiyoncunun bulduğunu açıkladığı ve üzerinde Kıptice (Mısırlı Hıristiyanların kullandığı dil) Hz. İsa'nın Havarilerine ''o benim karım, Havarim olabilir'' diye seslendiğini belrten pairüsün karbon testi ve kimyasal incelemesi tamamlandı.

Harvard Üniversitesi'nden Profesör Karen King, bir İncil'in parçası olduğu tahmin edilen papirüsün sahte olmadığını açıkladı.

New York Üniversitesi Antik Dünya Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Roger Bagnall tarafından incelenmek üzere teslim alınan papirüs, karbon testi ve kimyasal analiz sonuçlarına göre; Milat'tan sonra 6. ila 8. yüzyıllar arasında yazılmış ve yaklaşık 1200 ya da 1400 yaşında.

Papirüsün yaşı daha geri çekilebilir ve 4. yüzyılda dahi üretilmiş olma ihtimali olabilir. Ama bilimsel verilere göre kesinlikle 9. yüzyıldan sonraki bir metin değil.

Karbon miktarı ölçümüyle madde yaşının tespiti ve kimyasal testlerin uygulandığını belirten King, papirüsün ve mürekkebin orijinal olduğunu kaydetti.

Papirüs aynı zamanda el yazısı ve dilbilgisi analizilerine de tabi tutulmuş ve bu analizlere göre de yazıldığı çağın tüm özelliklerini içeriyor.

Harvard Üniversitesi İlahiyat Profesörü Karen King, papirüsün, Mısır'da 6 ila 9. yüzyıllar arasında kullanılan malzemeler ve müreple yazıldığının kesinleştiğini söyledi. İki ayrı karbon testine tabi tutulan papirüs, büyüyk olasılıkla M.S. 659 ila 859 arasında yazılmış.

TARTIŞMALI İSA PAPİRİSÜNDE NE YAZIYOR?

Üzerinde ''Annem bana hayat verdi. Jesus müritlerine dedi ki; ''Mary buna layık değil'' İsa onlara dedi ki 'o benim karım. Havarim olabilir'' yazılı.

Papirüs, Hz. İsa'nın açıkça eşinden bahsettiği iddiası ile uzun süre tartışılmıştı.

Prof. King'e göre, bu metin Hz. İsa'nın evli olduğuna dair ilk kanıt.

Daha önce Vatikan kaynakları yazıtın sahte olduğunu duyurmuştu.

Papirüsün kim tarafından yazıldığı ve bu parçanın tamanında ne yazdığı bilinmiyor. Muhtemelen bunu bilmek de pek mümkün değil.

Ama bu açıklama Katolikler İle Protestanlar arasında süregelen ''Hz. İsa evli miydi'' tartışmasında Protestanlara avantaj sağlıyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler