Hıristiyan Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Hıristiyan Haber Hrıstiyan aleminde Noel kutlamaları başladı

Hrıstiyan aleminde Noel kutlamaları başladı

Hrıstiyan aleminde Noel kutlamaları başladı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hıristiyan Haber Yorumlar : 0 Okunma : 2987 Beğen : 0


Hristiyan aleminin Hazreti İsa'nın doğumunu kutladığı Noel Bayramı'nda, Vatikan'da ruhani lider Papa Franciscus, ayin yönetti.

VATİKAN

Katolikler için kutsal yerlerin başında gelen Vatikan'ın ünlü Aziz Petrus Bazilikası'nda yapılan geleneksel Noel ayini, Papa’nın elinde taşıdığı haçla bazilikaya girmesiyle başladı.

Papa Franciscus, ayinde yaptığı konuşmada, "hassasiyet" vurgusu yaptı.

"Bugün dünyada hassasiyete çok ihtiyaç var" diyen ruhani lider, zor durumlara veya çevredekilerin sorunlarına hassasiyetle yaklaşılması gerektiğini, belki bununla kişler üstü çözümler de getirilebileceğini ama o zaman İncil’in sıcaklığının eksik kalacağını söyledi.

Tanrı'nın sabrından ve hassasiyetinin öneminden bahseden Papa, “Hayatla uysallık ve iyilikle yüzleşilmelidir” değerlendirmesinde bulundu.

Ayin için inananlar, saatler öncesinde Aziz Petrus Bazilikası’nı ve aynı adı taşıyan meydanı doldurdu. Çok sayıda inanan, Papa ile dualara ve ilahilere eşlik ederken, bazılarının gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Bazilikadaki geleneksel Noel ayini, "Tu scendi dalle stelle (Sen yıldızlardan iniyorsun)" ilahisi ve Papa Franciscus'un Bebek İsa heykelini, bazilika içinde yapılan, Hz. İsa'nın doğduğu Beytüllahim'deki mağaranın replikasına koymasıyla sona erdi.

İnananların, Papa'nın yanlarından geçişi sırasında onu görüntüleme yarışına girdikleri görüldü. Papa’yı tablet bilgisayarları veya telefonlarıyla görüntülemek isteyenler, zaman zaman gazetecilere zor anlar yaşattı.

Ayini, aralarında Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı’nın da olduğu çok sayıda büyükelçi de takip etti.

Bu arada, bugünün Noel olması sebebiyle Papa, akşam saatlerinde Irak’ın Erbil kenti yakınlarında IŞİD terörü nedeniyle yerlerinden olan Hristiyanların misafir edildiği Ankwaa Göçmen Merkezi’ni telefonla arayarak, Hristiyan sığınmacılara yakınlığını belirtti. Göçmenleri, Hazreti İsa’ya benzeten Papa Franciscus, “Siz de aynı Hazreti İsa gibisiniz. O da, doğduğu gün kaçmaya zorlanmıştı” dedi ve kalben yakınlığını dile getirdi.

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, bugün de gelenekselleşen "Roma ve dünyaya" hitabıyla "Urbi et Orbi" konuşmasını yapacak.

Balkanlarda kutlamalar

Hristiyan aleminin her yıl Hz. İsa'nın doğumunu kutladığı Noel dolayısıyla, Balkan ülkelerindeki birçok kilisede ayin düzenlendi.

Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Makedonya ve Hırvatistan'da yaşayan çok sayıda Hristiyan, Noel ayininde bir araya geldi.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'nın merkezindeki "İsa'nın Kalbi" Katedrali'nde düzenlenen ayini, Bosna Hersekli Katoliklerin dini lideri Kardinal Vinko Pulyiç yönetti. Bosna Hersekli Katolikler, dua ve ilahiler okudu, mum yakarak Noel'i kutladı.

Noel'in gelişini simgeleyen "gece yarısı ayini", Makedonya'da da icra edildi. Başkent Üsküp'teki "İsa'nın Kutsal Kalbi" Kilisesi'ndeki ayine Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, Meclis Başkanı Trayko Velyanovski ve çok sayıda Makedonyalı Katolik katıldı.

Üsküp Piskoposu Apostolik Eksarh Kiro Stoyanov'un yönettiği ayinde ilahiler ve dualar okundu.

Katolik nüfusun en yoğun olduğu Balkan ülkesi Hırvatistan'da da "gece yarısı ayini" yoğun ilgi gördü. Zagreb Katedrali'nde Kardinal Yosip Bozaniç'in yönettiği ayine, ülkenin farklı kesimlerden çok sayıda insan katıldı.

Zagreb Katedrali'nin içine sığamayan kalabalık, caddeleri ve kilisenin önündeki meydanı doldurdu.

Balkanlar'ın "en genç" ülkesi olan Kosova'da da Noel ayini yapıldı. Başkent Priştine'deki "Rahibe Teresa" Katedrali'nde gerçekleşen ayini Kosova Piskoposu Dode Gjergji yönetti. Ülkenin farklı şehirlerinde yüzlerce insanın katıldığı ayinde, çok sayıda siyasi ve ülkede görev yapan Kosova Gücü (KFOR) askerleri de yer aldı.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da ise Noel ayinine Aziz Antun Kilisesi ev sahipliği yaptı. Belgrad Başpiskoposu Stanislav Hoçevar'ın yönettiği ve duaların, ilahilerin okunduğu ayine, Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç'in yanı sıra Sırp Ortodoks Kilisesi ve Sırbistan İslam Birliği'nde temsilciler, büyükelçiler ve vatandaşlar katıldı.

Balkanlar'ın en küçük ülkesi Karadağ'daki Katolikler de ülke genelindeki birçok kilisede toplandı ve dualar ederek Noel'i kutladı. Başkent Podgoritsa'daki "İsa'nın Kalbi" Kilisesi'deki gece yarısı ayinini Piskopos Yanez Mirtek yönetti.

Bosna Hersek, Kosova, Makedonya, Hırvatistan, Sırbistan ve Karadağ'daki Noel ayinlerinde barış, hoşgörü ve bir arada yaşam mesajları verildi.

İstanbul'da kutlamalar

İstanbul'daki Hristiyan cemaati Saint Esprit Kilisesi'nde düzenlenen ayinle Noel'i kutladı.

Harbiye'deki Saint Esprit Kilisesi'nde düzenlenen ayine katılan cemaat, dualar ve ilahiler eşliğinde Noel'i kutladı, mum yaktı.

Türkçe, İngilizce ve İtalyanca dualar edilerek, İncil'den bölümler okunan ayine çok sayıda yabancı turistin de katıldığı görüldü.

Ayinde ilahiler söyleyen Hristiyanlar, her yıl 24 Aralık'ı 25 Aralık'a bağlayan gece, Hazreti İsa'nın doğum gününü kutluyor.

Hatay'da kutlamalar

Hatay'da Noel Bayramı kutlamaları kapsamında, İskenderun ilçesindeki Katolik Kilisesi'nde ayin düzenledi.

Katalik Kilisesi Başpapazı Maximiliano Veres, Ortadoğu'daki savaşlara dikkati çekerek barış mesajı verdi.

Ayine katılan Hristiyan vatandaşlar, mum yaktı, dualar etti, ilahiler söyledi.

Kilisenin ışıklarla süslendiği ayin gecesine şarkıcı Jehan Barbur da katıldı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler