Hıristiyan Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Hıristiyan Haber Hatay’daki Ortodoks Kiliselerinde ‘Kutsal Haç Bayramı’ Coşkusu

Hatay’daki Ortodoks Kiliselerinde ‘Kutsal Haç Bayramı’ Coşkusu

Hatay’daki Ortodoks Kiliselerinde ‘Kutsal Haç Bayramı’ Coşkusu
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hıristiyan Haber Yorumlar : 0 Okunma : 1550 Beğen : 0

“Kutsal Haç Bayramı” Hatay’daki İskenderun Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi, Antakya Aziz Pavlus ve Petrus Rum Ortodoks Kilisesi, Samandağ Rum Ortodoks Kilisesi ile Altınözü Tokaçlı Maria Ana Rum Ortodoks Kilisesi’nde gerçekleştirilen ayinlerle kutlandı. Bir tepsi üzerinde, reyhan dalları ve çiçeklerle ile süslenen Kutsal Haç cemaat içinde gezdirildi ve reyhan dalları da günün anısına ayine katılanlara dağıtıldı.

İskenderun Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi’ndeki ayin Kilise Pederi Dimitri Yıldırım, Antakya Aziz Pavlus ve Petrus Ortodoks Kilisesi’ndeki ayin Pederler Can Dellüller ile Dimitri Doğum, Samandağ Ortodoks Kilisesi’ndeki ayin Peder Abdullah Trfion Yumurta, Altınözü Tokaçlı Maria Ana Ortodoks Kilisesi’ndeki ayin ise Peder Musa Papas önderliğinde gerçekleştirildi.

Ayinlerde, bir tepsi üzerinde reyhan dalları ve çiçeklerle süslenen Kutsal Haç önce cemaat üyeleri arasında dolaştırıldı. Daha sonra kısa bir duanın ardından, günün anısına ayine katılanlara reyhan dalları ve çiçekler dağıtıldı. İskenderun Ortodoks Kilisesi Pederi Dimitri Yıldırım, reyhan dallarının evlere bereket getirmesi temennisiyle dağıtıldığının altını çizdi.

Kutsal Haçı Yüceltme Ayinleri, törene katılan cemaat üyelerinin Kutsal Haçı öpmelerinin ardından sona erdi.

Kutsal Haç Bayramı, Doğu Kiliselerinde Görkemle Kutlanır

Doğu Kiliselerinde, 14 Eylül tarihindeki Kutsal Haç Bayramı Paskalya bayramına benzer bir şekilde görkemle kutlanır. Kostantinos, Golgota tepesinde ve Dirilmiş Mesih’in mezarının üstüne iki ayrı bazilika inşa ettirmiş, bu bazilikaların kutsanması 1 Eylül 335 senesinde yapılmıştır. Daha sonra bu iki kilisenin anlamı üzerine dikkatler çekilmiş ve Kurtarıcının Haçından arta kalan olarak gösterilmişti. O günden itibaren 14 Eylül’de Haç Bayramı kutlanmaya başlandı.

Ayrıca bu yıldönümüne Eracles’in Perslileri yenmesi (628) hatırası eklendi. Çünkü o gün imparator Haç kalıntılarını ele geçirip Yeruşalim’e geri getirmiştir. O zamandan beri Kilise, kurtuluş işareti ve vasıtası olan Kutsal Haç bayramını kutlamaktadır. Kurtarıcımız Mesih İsa’nın Haç’ı ile övünelim, çünkü bu Haç; kurtuluş, hayat ve dirilişimiz anlamına gelir.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler