Hıristiyan Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Hıristiyan Haber Bursa Metropoliti Lambriniadis: “Dünyanın en eski 3. kilisesi restorasyon için izin bekliyor

Bursa Metropoliti Lambriniadis: “Dünyanın en eski 3. kilisesi restorasyon için izin bekliyor

Bursa Metropoliti Lambriniadis: “Dünyanın en eski 3. kilisesi restorasyon için izin bekliyor
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hıristiyan Haber Yorumlar : 0 Okunma : 2834 Beğen : 0

İstanbul Ekümenik Patrikhanesi adına 2012 yılının eylül ayında satın alınan Bursa’nın Mudanya ilçesindeki Başmelekler ve Kemerli kiliselerinin restorasyonuna, projelerin onaylanmasının hemen ardından başlanması için hazırlık yapılıyor. Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis: “Restorasyon çalışmaları tamamlandığında Mudanya, yabancı ziyaretçi anlamında Trabzon’daki Sümela Manastırı’na ciddi anlamda rakip olur” “Bu iki kilisenin, yaşayan mekanlar olmasını arzuluyoruz” dedi.

Lambriniadis, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, “dünyanın en eski üçüncü kilisesi” sayılan Kumyaka Mahallesi’ndeki Başmelekler Kilisesi ile Trilye Mahallesi’nde yer alan Kemerli Kilise’yi satın aldıktan sonra vakit geçirmeden restorasyonla ilgili çalışmalara başladıklarını söyledi.

Öncelikle bu yapıların ilk planlarını bulup projeler hazırladıklarını belirten Lambriniadis, ruhsat ve diğer izinlerle sürecin daha çabuk gerçekleşmesi için bir danışmanlık firmasıyla anlaştıklarını dile getirdi.

Bizans imparatorlarından 4′üncü Konstantinos Porphyrogenetos döneminde 780-797 yıllarında yaptırılan Başmelekler Kilisesi ile 13′üncü yüzyıldan kalma Kemerli Kilise’nin, Türkiye için çok önemli birer kültürel miras olduğunu vurgulayan Lambriniadis, “İki kilisenin restorasyonu için gerekli başvurular yapıldı. Ruhsatların onaylanmasının ardından restorasyon çalışmalarına başlanacak” dedi.

Başmelekler Kilisesi’nin, mevcut haliyle bile ciddi anlamda turist çektiğini anlatan Lambriniadis, burasının Ortodokslar için büyük öneme sahip olduğunu aktardı.

“Restorasyon çalışmaları tamamlandığında Mudanya, yabancı ziyaretçi anlamında Trabzon’daki Sümela Manastırı’na ciddi anlamda rakip olur” diyen Lambriniadis, ilçenin inanç turizminden hak ettiği payı fazlasıyla alacağına inandığını bildirdi.

Lambriniadis, Kemerli Kilise’ye bitişik arazideki evi de satın aldıkları bilgisini vererek, restorasyonun ardından bu binada, kilisede kullanılan kutsal eşyaların tutulacağını belirtti.

Restorasyonlar için maddi kaynak bulma çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Lambriniadis, “Bu iki kilisenin, yaşayan mekanlar olmasını arzuluyoruz. Paskalya gibi özel günlerde yurt içi ve dışından gelecek misafirlerle ayinler yapılacak” diye konuştu.

Kumyaka Mahallesi Muhtarı Ramiz Batmaz ise Başmelekler Kilisesi restore edilince bölgeye ciddi anlamda turist akını beklediklerini anlattı.

Kilisenin şu anda metruk olduğuna değinen Batmaz, “Yavaş yavaş yıkılmalar başladı. Aslında etrafında güvenlik çemberi olması gerekir. Özellikle üst bölümdeki taşlar, ciddi tehlike oluşturuyor. Patrikhane, kiliseyi satın alınca camları geçici olarak tuğlayla kapatıldı ve giriş bölümlerine demir kapı konuldu. Toplu gelenler olduğunda ziyarete açılıyor” ifadesini kullandı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler