Hıristiyan Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Hıristiyan Haber Bizi birbirimize düşürmek istiyorlar

Bizi birbirimize düşürmek istiyorlar

Bizi birbirimize düşürmek istiyorlar
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hıristiyan Haber Yorumlar : 0 Okunma : 2788 Beğen : 0

Kiev Patrikhanesine Bağlı Ukrayna Kilisesinin Simferopol ve Kırım Baş Piskoposu Klement, Kırım iktidarının Ukrainlerle Kırım Tatarlarını bir birine karşı kışkırttığını söyledi.

Klement, Akmescit Belediye Şurasının Şubat ayında aldığı kararla 2008 yılında Mesih İsa Kilisesi inşaatı için piskoposluğa verilen 1,5 hektarlık arsayı geri aldığını kaydetti. Başpiskopos, bu arsa ayrıldıktan sonra kilisenin projeyi hazırlandığını kaydetti. Klement, projeye göre bu arsada Şapel, Katedral, Başpiskoposluk İdaresi ve sergi salonlarının kurulması planlanıyor.

Klement, bu arsanın, 2011 yılında Akmescit’in genel planının değiştirilmesi nedeniyle geri alındığını söyledi. Ukrayna kilisesinin avukatları, şehrin genel planının kurulması gereken binaları belirlemediğini, bunun için kararın yasadışı olduğunu öne sürdüler.
Klement, inşa edilmek istenen merkezin Kırım’da yaşayan Ukrainlerin merkezi olacağını vurguladı.

Klement, toprağın geri alınması ile ilgili olarak belediye şurasından açıklama istediğini ve kendisine arsanın toprak zaptı eylemini yapan Kırım Tatarlarının ihtiyacının karşılanması için geri alındığı şeklinde cevap verildiğini söyledi.

Klement, “Belediye Şurasından gelen açıklamada Kırım Tatarlarının 200 hektarlık toprak zapt ettikten sonra çok daireli konutların inşaatına acil ihtiyaç duyulduğu kaydedildi. Belediye şurasına göre bu 1,5 hektarlık arsa konutlar ile ilgili bütün sorunları çözecek, çünkü şura, bu arsada 3 bin kişinin yerleştirilebileceğini zannediyor. Akmescit Belediye Şurası bunu açıklarken bizim kilise inşaatı için toprak ayrılması sorununun çözümünün hızlandırılması için Kırım Tatarlarıyla, onların zapt ettikleri toprakları boşaltmaları konusunda anlaşmamız gerektiğini belirtti. Açıklamada Kırım Tatarlarının boşaltacağı arsalarda ihtiyaç duyulan konutların kurulacağı, bize ise istediğimiz arsanın verileceği vurgulandı. Bu, Kırım Tatarları ile Ukraynalıların bir birine düşürmek için yapılan 2. teşebbüsüdür. Bundan dolayı ben buna vurgu yapıyorum. İktidar, sorunu yapıcı şekilde çözmek yerine bizi Kırım Tatarlarına karşı kışkırtıyor.” dedi.

Klement, Kiev Patriği Ukrayna Kilisesine bağlı Simferopol ve Kırım Piskoposluğuna verilen toprağın geri alınmasının, Ukraynalı Ortodoks Hıristiyanlarının haklarının ihlali olduğunu kaydetti. Klement, “Kırım’da ve Simferopol’de dini ve etnik kimliğine göre baskı yapılıyor. Bu ise başka konu ve başka maddedir.” dedi.

Klement, Kırım’da dini ilişkiler alanındaki durumun Kırım’ın merhum Başbakanı Vasiliy Cartı’nın döneminde düzeltilmeye başladığını söyledi. Klement, Cartı döneminde Mart 2011’de Akmescit’te yıllar boyunca ertelenen Büyük Cuma Camii için arsa ayırma sorununun çözüldüğünü ve Cartı’nın, Kırım Müftüsü hacı Emirali Ablayev’in ve Kırım’da bulunan diğer dini liderlerin katıldığı törenle cami temelinin atıldığını söyledi.

Toplantıya katılan Kırım milletvekili Leonid Pilunski, devletin dine karışmamasını garanti eden Ukrayna Anayasasına rağmen devletin kilisenin işlerine karışmakta olduğunun görüldüğünü söyledi.

Basın toplantısı katılımcıları, durum ile ilgili Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’e gönderilmek üzeren hazırlanan başvuruyu okudular. Başvuruyu Kırım’da yaşayan Ukrain aydınları imzaladılar. Toplantı katılımcıları, bu başvurunun AB’ye de gönderileceğini kaydettiler.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler