Hıristiyan Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Hıristiyan Haber Aziz Petrus ve Aziz Pavlus Bayramı, Hatay’da Kutlandı

Aziz Petrus ve Aziz Pavlus Bayramı, Hatay’da Kutlandı

Aziz Petrus ve Aziz Pavlus Bayramı, Hatay’da Kutlandı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hıristiyan Haber Yorumlar : 0 Okunma : 2029 Beğen : 0

Antakya Aziz Petrus ve Pavlus Ortodoks Kilisesi İsim Bayramını Kutladı

Azizler Petrus ve Pavlus Bayramı, Beş Ekmek Duası ve Bayram Ayini dün Antakya Aziz Petrus ve Pavlus Ortodoks Kilisesinde gerçekleştirildi.

Antakya Ortodoks Kilisesi Pederleri Can Dellüller ve Dimitri Doğum’un yanı sıra ayine, Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Paolo Bizzeti ile çevre şehirlerden Ortodoks ve Katolik pederleri katılım gösterdiler.

Cemaat üyelerinin de yoğum katılım sağladığı ayinde bayramın önemini anlatan Mersin Ortodoks Kilisesi Ruhani Lideri ispir Teymur, Aziz Petrus ve Pavlus’un özelliklerinden de söz etti.

Teymur; “Kutsal kilisemiz Antakya patrikhanemizin kurucuları Aziz Petrus ve Pavlus’un anma ayininde birlikteyiz. Aziz Petrus ve Pavlus kilise tarihinin bizlere ifade ettiği gibi sahip oldukları bir takım meziyetler ile diğer havarilerden ön planda gözükür ve bu iki Havari için bugün kutsal kilisemizde okuduğumuz bölümler de onları Havarilerin başları ve dünyanın muallimleri olarak vasıflandırmakta.

Doğu ve Batı Âleminin Birleşmesi…

Bu iki Havari ikonalarda birçok pozisyonlarda görülür fakat en sık tasvir edildikleri şekil her ikisi birbirlerine sarılmış, birbirlerini öperken tasvir edilmiştir. Kiliselerimizde en yaygın olanlar bunlardır. Birçok din âlimleri bu ikonalarda ifade edilmek istenen fikirler konusunda değişik görüşler ileri sürerler. Kimileri bu birlikteliğin her iki havarinin Antakya’da ihtilafa düştükten sonra barıştıklarını temsil ettiğini savunur. Bazıları ise onların Petrus’un şahsında Batı âleminin, Pavlus’un şahsında da doğu âleminin birleştiğinin bir görüntüsü olduğunu savunur. Bir diğer görüş ise her ikisinin de Roma’da şiddete maruz kalarak şehit edilmelerinin ortak bir ifadesi olduğunu savunur. Zira bu iki havariden Petrus haça başı aşağı olarak çivilenir, Pavlus’un ise kafası kesilir.

Bu iki Havari sahip oldukları bir takım özel meziyetlerle hem kitabı mukaddeste hem kutsal kilisemiz tarihinde önemli bir yer işgal ederler. Bu iki havari, bütün meziyetlerini birleştirmiş ve Rab İsa Mesih imanını Antakya’dan başlamak üzere Roma’dan son bulan yolculuklar ile bütün insanlara yayma görevini üstlenmişlerdir. Bugün anılarını kutladığımız bu iki önemli havarinin şefaatlerini Yüce Rabbimiz İsa Mesih’ten duyuyoruz Ayrıca bugünkü bütün dualarımızı hala Kayıp olan sevgili metropolitimiz Pavlus Yazıcı Hazretlerinin kurtuluşu ve salimen bir an önce kilisesine dönmesi için Yüce Rabbimize sunuyoruz, kabulünü yüce Rabbimizden diliyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Antakya Ortodoks Kilisesindeki özel ayinde barış duaları edildi, tüm azizler anıldı ve ilahiler söylenerek bautamın coşkusu yaşandı. Ayin sonrasında ise kilise bahçesinde tüm bölge cemaatlerinin katılımı ile bir kokteyl düzenlendi. (SAT-7 Türk)



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler