Haberler

Ana Sayfa Haberler Kıbrıslı Kahin Gız Mustafa Kitaplaştı

Kıbrıslı Kahin Gız Mustafa Kitaplaştı

Kıbrıslı Kahin Gız Mustafa Kitaplaştı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 6107 Beğen : 0

Kıbrıs’ta yaşamış mistik gücü olan insanlardan olduğuna inanılan; uçan ve geleceği okuyan kahini, Gız Mustafa kitaplaştı.

Kıbrıs'ta uzun yıllar Dilekkaya’da (Aya) yaşamış, yaşadığı dönemde insan üstü güçleri ile tanınmış,adanın gelmiş geçmiş en büyük kahini olarak nitelendirilen Gız Mustafa’nın gizemli ve esrarengiz yaşam öyküsü, hayatta olan tanıkların ağzından, kaybolmaya yüz tutmuş özgün Kıbrıs Türkçesi ile kitaplaştırıldı..

“Dilekkaya köyünü çevreleyen tepelere doğru havada uçarak giderken defalarca görülen, 1953 depreminin olacağını haftalar öncesinde hisseden; 1962 yılında 1974 Harekatı’nın olacağını söyleyen, 1955’li yıllarda kaçırılıp öldürülen kişilerin yerlerini bilen; Kıbrıs için bir kehaneti daha bulunan, kapısını çalıp derdine çare arayanlara geleceklerini söyleyen ve yaşamında onu tanımış olanların “Önce Allah sonra Mustafa” dediği Gız Mustafa’nın yaşam öyküsü, onu tanıyanların ağzından kitaba yansıdı.

Gazeteci-yazar Hasan Karaokçu’nun son kitabı “Gız Mustafa”nın tanıtım ve imza etkinliği Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nde (KTGB) yapıldı.

KTGB Merkezi’nde saat 19.00’da başlayan gecede, Hasan Karaokçu, “Aya’nın uçan ve geleceği okuyan kahini: Gız Mustafa” kitabını anlattı ve isteyenlere imzaladı. Khora Kitap tarafından yayınlanan Gız Mustafa kitabının satışı da yapıldı.

GIZ MUSTAFA YARDIMSEVERDİ

Etkinliğe katılanlara Gız Mustafa kitabını ve yazılış sürecini anlatan Hasan Karaokçu, gecenin sonunda kitapla ilgili soruları cevapladı ve kitapta da yer alan bazı hikayelerden örnekler verdi.

Karaokçu, Gız Mustafa’nın Kıbrıs’ta yaşamış mistik gücü olan insanlardan bir tanesi olduğunu belirterek, “Mistik güçleri olan insanlar, güçlerinin kıymetini bilir ve kötü enerjiyi asla kullanmak istemez. Gız Mustafa da yaşamı boyunca mistik güçlerinin kıymetini çok iyi bilmiş ve hiçbir zaman kötüye kullanmamış, kötüye kullandırmaya zorlayanlara da boyun eğmemiş bir değerdi” dedi.

Gız Mustafa’nın başlı başına bir Kıbrıs olduğunu insan sevgisi, ülke sevgisi ve tanrı sevgisinin onun en büyük değerleri ve simgeleri olduğunu ifade eden Karaokçu, “Gız Mustafa sahip olduğu tüm bu değerleri köyü Dilekkaya’yı, burada yaşayan beşikteki bebekten yaşlı insanına kadar herkesi korumak, hastasından muhtacına kadar tüm insanlara yardım etmek için kullandı” diye konuştu.

Karaokuçu, Gız Mustafa’nın hayatı boyunca sahip olduğu değerleri kullanma konusunda din dil ve ırk ayrımı yapmayarak yüce bir değer olduğunu ortaya koyduğunu ifade ederek, Rum olsun, İngiliz olsun Fransız olsun, yardım dilemek, derdine çare aramak, gelecekle ilgili endişelerini gidermek için Adanın dört bir tarafından ve yurtdışında gelen herkese kapılarını ve yüreğini açtığını anlattı.

Mevlana gibi “Kim olursan ol gel” felsefesiyle yaşayan Gız Mustafa’nın, dünyevi değerlere önem vermediğini ve yardım ettiği insanların ettiği duaların onun için çok daha değerli olduğunu anlatan Karaokçu, kendisine bırakılan paraları köyünün gençlerine, fakire fukaraya, okul çocuklarına dağıtarak bunu ortaya koyduğunu ve yaşamı boyunca insanların gözünde hep yüceldiğini vurguladı.

Karaokçu, fakir doğup, fakir ölen Gız Mustafa’nın, yaşamının her safhasında attığı her adımda, söylediği her sözde, yaptığı her yardımda “insanlık dersi” verdiğine işaret ederek, “Her geçen gün birer birer yitirmekte olunan insan sevgisi, tanrı sevgisi, doğruluk, dürüstlük, yardımseverlik, gibi o güzel değerlerle yaşanabileceğini gösterdi bizlere” dedi.

Konuştuğu her insandan “Gız Mustafa” hakkında bir şeyler öğrendiğini ve o insanlarda Gız Mustafa’nın yaşam felsefesiyle ilgili izler bulduğunu dile getiren Karaokçu, konuştuğu her insanda büyük bir heyecan ve O’na karşı ölümsüz bir saygı gördüğünü söyledi.

Gız Mustafa’nın herkese nasip olmayacak şekilde “Önce Allah Sonra Mustafa” olarak anılmasının en büyük sebebinin bunlar olduğunu ifade eden Karaokçu, “İşte o ölümsüz saygı ve değeri kalıcılaştırmak için “Gız Mustafa” kitabını ürettim. Çünkü o bunu hak ediyordu. Gız Mustafa Kıbrıs’tı, ama önce İnsandı” diye konuştu.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler