Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem YAŞ atamalarına da Balyoz indi

YAŞ atamalarına da Balyoz indi

YAŞ atamalarına da Balyoz indi
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2780 Beğen : 0


İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen, 250’si tutuklu 365 sanığın yargılandığı Balyoz Davası’nda kararların açıklanmasının ardından geçen ağustos ayında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’le birlikte Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın altına imza attığı YAŞ (Yüksek Askeri Şura) kararlarına da ‘Balyoz’ indi. YAŞ’ta, Hava Lojistik Komutanlığı’ndan Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Mehmet Erten’in yardımcılığına atanan tutuklu Korgeneral Rıdvan Ulugüler 16 yıl hapis cezası aldı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı terörle mücadelede kritik bir önem taşıyor ve Ulugüler, Erten’den sonra komutanlıkta 2. adam olarak görünüyordu.

2010 yılında İçişleri ve Milli Savunma Bakanları tarafından açığa alınan ve bu nedenle hükümetle davalık olan Tümgeneraller Halil Helvacıoğlu ve Gürbüz Kaya ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu ise 18’er yıl hapis cezası aldı. Tutuklu bu üç komutan YAŞ’ta emekli edilmemişti. Gavremoğlu bu yılki YAŞ’ta, Ankara’da bulunan Deniz Kuvvetleri Personel Başkan Vekilliği’nden, İstanbul’daki Deniz Eğitim ve Öğretim Komutan Yardımcılığı’na atanmıştı. Kaya’nın, Harita Genel Komutan Vekili, Helvacıoğlu’nun ise Jandarma Değerlendirme ve Denetleme Başkan Vekili olduğu kadrolara, YAŞ atama kararlarına göre bir görevlendirme yapılmamıştı.

Balanlı, Cora, Erenoğlu, Ertuğrul...

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın en güçlü adayı iken, geçen yıl sadece YAŞ üyesi yapılan tutuklu Orgeneral Bilgin Balanlı, 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Koramiral Deniz Cora da 18 yıl hapis cezası aldı. Cora, Ankara’daki Genelkurmay MEBS (Muharebe ve Elektronik Bilgi Sistemleri) Başkanlığı’ndan, İstanbul’da Harp Akademileri Komutan Yardımcılığı’na atanmıştı. Bu yılki YAŞ kararlarıyla İzmir’de bulunan Güney Deniz Saha Komutanlığ’ndan İstanbul’daki Kuzey Deniz Saha Komutan Yardımcılığı’na atanan Kora. Abdullah Can Erenoğlu 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.Basra Körfezi’nde görevli iken hakkında yakalama kararı çıkartılan Tümamiral Sinan Ertuğrul da ‘hükümeti ortadan kaldırmaya eksik teşebbüs’ suçundan 18 yıl hapis cezası aldı.

16’şar yıl hapis cezası

Balyoz kararlarına göre 16 yıl hapis cezası alan tutuklu Tümg. Bülent Kocababuç, YAŞ’ta Eskişehir’de bulunan 1. Hava Kuvvet Komutanlığı Yardımcılığı’ndan, 2. yardımcılığa atanmıştı.Yine tutuklulardan Tüma. Erdem Caner Bener YAŞ’ta, Ankara’da bulunan Genelkurmay Denetleme Başkan Yardımcılığı’ndan, Genelkurmay Personel Başkan Yardımcılığı’na getirilmişti. Diğer tutuklular, Tümg. Yalçın Ergül, Tuğgeneral Hakan Akkoç, Tuğamiraller Osman Kayalar ve Ali Sadi Ünsal da 16’şar yıl hapis cezası aldı. Tümg. Ergül, bu yılki YAŞ’ta Hava Lojistik Komutan Yardımcılığı’na, Tuğg. Akkoç, Belçika’da bulunan Türk Askeri Temsil Heyeti Kurmay Başkanlığı’ndan İstanbul’da bulunan 23. Motorlu Piyade Tümen Komutan Yardımcılığı’na atanmıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye gelip teslim olan Akkoç’la ilgili, “NATO’daki görevini bırakıp gelip teslim oldu, bu inceliktir” demişti.

Tuğamirallerden Kayalar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Başkanlığı’ndan, Deniz Harp Okulu Komutan Yardımcılığı’na, Ünsal Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı’ndan Donanma Komutanlığı Kurmay Başkan Yardımcılığı’na getirilmişti.

YAŞ’ta atamaları yapılan ‘tutuksuzlar’

Balyoz davasında tutuksuz yargılanan, 30 Ağustos’ta İzmir’de oynadığı zeybekle gündeme gelen NATO Kurmay Başkanı Tümgeneral Atilla Özler, 18 yıl ceza aldı. Tutuksuz yargılanan Tuğgeneral Suat Dönmez ise 13 yıl 4 ay hapis cezası aldı. Brüksel’de NATO karargahında görev yaparken, bu yılki YAŞ kararlarıyla İstanbul’da bulunan 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’na getirilen Tugğ. Dönmez, emekli Org. Hasan Iğsız’ın Genelkurmay 2. Başkanlığı yaptığı dönemde özel sekreterliğini yapmıştı. Yine tutuksuz yargılanan komutanlar arasında yer alan Tümg. Ayhan Gümüş ise YAŞ atamasıyla İstanbul’daki Hava Harp Akademisi Komutanlığı’ndan, İstanbul’daki Silahlı Kuvvetler YÜSİDA Komutanlığı’na getirilmişti. Tümg. Gümüş, 16 yıl cezaya çarptırıldı.

Deniz Kurmay Albay Levent Ergün, 13 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Tutuksuz yargılandığı için hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 49. Piyade Alay Komutanı’yken Türkiye’ye gelerek Balyoz duruşmasına katılan Ergün, 2001 ve 2003 arasında Amerika’da yüksek lisans eğitimi aldığını belirterek, “Belirtilen faaliyetlerle ilgili hiçbir bilgim yok”demişti. Deniz Kurmay Albay Enver Aksoy’un da hakkında tutuksuz yargılandığı için yakalama kararı çıkarıldı. Atina’da Silahlı Kuvvetler Ataşeliği görevini yürüten Aksoy, “Dosyalarda belirtilenin aksine meslek hayatım boyunca hiçbir zaman proje subaylığı görevinde bulunmadım” demişti. Deniz Kurmay Albay Mehmet Cem Kızıl, Brüksel’de NATO Karargahı’nda görevliyken Balyoz davasının 64. duruşmasına katılmış, “1 Eylül 2009 tarihinden bu yana yurtdışı görevlerdeyim” demişti.

TSK hukuki sürecin bitmesini bekliyor

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Balyoz Davası’nda kararların açıklanmasının ardından işleyecek hukuki süreç, ceza alan ve TSK’da görevleri tanımlı olan muvazzaf askerlerin kaderini netleştirecek. Kararların, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve AİHM süreçlerinden sonra alacağı nihai sonuç, ceza alan komutanlarla ilgili TSK’nın tutumunu da belirleyecek. TSK’daki terfi ve atamalar, 2013 yılının ağustos ayında gerçekleşecek YAŞ’ta ele alınacak. Bu zamana kadar kararların kesinleşip, kesinleşmeme süreci terfi ve atamaları da şekillendirecek.

Kayacan: Karar 1.5 yılda kesinleşir

Askeri Yargıtay Onursal üyesi Ali Fahir Kayacan, Balyoz Davası kararlarının Yargıtay aşamasının en az bir buçuk yılı bulabileceğini söyledi. VATAN’ın sorularını yanıtlayan Kayacan, “Ben bu kararın hukuka aykırı olduğu için Yargıtay’da bozulacağına inanıyorum. Ama kararın kesinleşeceği Yargıtay sürecinin her şey jet hızıyla olsa bile en az bir buçuk seneyi bulabileceğini tahmin ediyorum” dedi. Kayacan, karar kesinleşmeden Genelkurmay’ın muvazzaf askerlerle ilgili bir tasarrufta bulunamayacağını söyledi.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler