Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Tek eşe oturma izni Araplara yetmedi

Tek eşe oturma izni Araplara yetmedi

Tek eşe oturma izni Araplara yetmedi
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 1926 Beğen : 0

Yabancıların Türkiye ’den gayrimenkul almasını kolaylaştıran ‘Mütekabiliyet Yasası’ sonrası Arapların Türkiye’ye ilgisi arttı. 3 ay olan oturma izninin 1 yıla çıkması yabancıların ev almasında etkili faktör oldu. Ancak çok eşli bir yaşam süren Araplar tüm eşlerini Türkiye’ye getirme konusunda yasal engele takıldı. Mevcut sisteme göre Türkiye’den ev alan yabancı önce ‘Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürülüğü’ne başvuruyor. İlgili birimler ev alan şahsın sicil durumunu gözden geçiriyor ve gerçekten bir emlak satışı olup olmadığına bakıyor.

En fazla talep Suudiler’den

Sonrasında 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 31. maddesi gereği ev alan kişi, eşi ve çocuğuna 1 yıl Türkiye’de kalma izni veriliyor. Ancak bu izin tek eş için geçerli. Birden fazla eşi olanlar ise bu noktada tercih yapmak zorunda kalıyor ve eşlerinden birini seçiyor.
Özellikle Suudi Arabistanlı yatırımcıların tüm eşlerini Türkiye’ye getirmek istediğini söyleyen inşaat sektörü temsilcilerine göre önümüzdeki yıllarda bu yönde talepler artacak.

Ağaoğlu: Bence hepsi gelmeli

Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, Arap ülkelerinde tek eşli ikamete bağlı sorun yaşadıklarını doğruladı. Ağaoğlu, ”Bence çok eşlilikte sorun yok. Hepsi gelmeli. Ama asıl sorunumuz güven. Ülkemizde tapulu iskanlı yapıların bile yıkım kararı veriliyor” dedi. Ağaoğlu Şirketler Grubu Uluslararası Satış Koordinatörü Halil İbrahim Demirhan ise Türkiye’de hem tapu süreçlerinin uzaması hem de tüm eşlerin getirilememesi nedeniyle Arapların ev almaktan vazgeçtiğini söyledi.
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir de tek eş kuralının Arapları Türkiye pazarından uzaklaştırdığını vurguladı.

Türkiye’de 15 bin yabancı konut aldı

Türkiye’de yılın 10 ayında yaklaşık 15 bin yabancı, toplam 21 bin 691 taşınmaz satın aldı. Mütekabiliyet Yasası’nın ardından Türkiye’den gayrimenkul alımına Arap ülkelerinden yoğun talep geliyor. Suudi Arabistan 773 taşınmazla Arap ülkeleri arasında ilk sırada yer aldı. Irak vatandaşları 770, Kuveytliler 725, Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları 250, Ürdünlüler de 179 mülkle Suudi Arabistan’ı takip etti. Körfez Ülkelerindeki yatırımcıların İstanbul ’daki yeni konut projelerini tercih ettiğini söyleyen sektör temsilcilerine göre yapılan alımlar henüz tapuya yansımadı. Bu projeler tamamlanınca satış rakamlarında Arapların açık ara önde olacağı düşünülüyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler