Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Suriyeli muhaliflere Kürt lider

Suriyeli muhaliflere Kürt lider

Suriyeli muhaliflere Kürt lider
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2508 Beğen : 0

Suriye muhalefetinin yeni lideri Kürt aktivist Abdulbasit Seyda oldu. Suriye Ulusal Konseyi, Kürt aktivist Abdel Basset Sayda’yı yeni liderleri olarak belirlediklerini açıkladı. Konsey, söz konusu atamayı merkezinin bulunduğu İstanbul’da düzenlediği toplantıda duyurdu.

Konsey’den yapılan kısa açıklamada, “Sayda, Dr. Burhan Galyun’un ardından Suriye Ulusal Konseyi’nin yeni lideri seçilmiştir” ifadesi kullanıldı. Sayda, göreve getirilmesinin ardından yaptığı ilk açıklamada, "Esad rejiminin son kozlarını oynadığını", birçok kentte kontrolü kaybettiğini söyledi

Seyda önceliğinin konseyin gerçekten Suriye halkını temsil edecek yapıya kavuşturulması olduğunu belirtti. Seyda azınlıklara da bir mesaj göndererek “din, inanç veya etnik ayrımcılık kesinlikle yapılmayacak” dedi.

Akademik eğitimini Paris’te tamamlamış olan Galyun, muhalefette yaşanan bölünmelerin önüne geçemediği ve konseyin güvenilirliğine zarar verdiği gerekçesiyle maruz kaldığı baskılar sonucu geçtiğimiz ay görevini terk etmişti.

Muhalifler, Galyun’u, Yerel Koordinasyon Komiteleri’nin faaliyetlerini görmezden gelmekle de eleştirmişti. Bu komiteler, Suriye’nin dört bir yanındaki Esad karşıtı protesto gösterilerini tetiklerken, Müslüman Kardeşler örgütüne ülkede nüfuz kazandırmıştı.

Yaklaşık 20 yıldır İsveç’te sürgünde yaşayan Sayda, Suriye Ulusak Konseyi içindeki farklılıkları ortadan kaldırabilecek bir isim olarak kabul görülüyor. Aynı zamanda, Sayda’nın çok sayıda etnik grup ve mezheple yakınlaşabileceği düşünülüyor.

Esad’a yönelik protestoların Kürt bölgelerinde oldukça cılız olduğunu belirten muhalif kaynaklar, Seyda’nın seçilmesinin, Kürtlerin harekete daha fazla destek vermesini sağlayacağını söylüyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler