Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Suriye muhalefetine iki şok birden

Suriye muhalefetine iki şok birden

Suriye muhalefetine iki şok birden
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2723 Beğen : 0

Arap Birliği dönem başkanlığını Irak'tan devralan Katar'ın başkenti Doha'da yarın düzenlenecek Arap Birliği Liderler Zirvesi'ne bir gün kala, Suriye muhalefetinde şok gelişmeler yaşanıyor.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Muaz el-Hatip, görevinden istifa etti. El-Hatib, resmi sayfası ‘darbuna’da yaptığı açıklamada, “Acı bir gerçek ama Suriye halkını evcilleştirme, devrimi kuşatma ve kontrol altına alma çabaları var" dedi.

El-Hatib istifa etmeseydi, yarın başlayacak Arap Birliği zirvesine Suriye'yi temsilen katılması beklenen muhalif heyette yer alacaktı.

Suriye’de Esad yönetimine karşı iki yıl önce başlayan ve hızla silahlı bir iç savaşa dönüşen ayaklanmanın çatı örgütlerinden “Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu”nun Başkanı olan el-Hatip, “Büyük Suriye halkına ve Allah’a içinde bulunduğumuz durum bazı kırmızı hatlara erişirse istifa edeceğim sözünü vermiştim... Şimdi bu sözümü yerine getiriyor ve Ulusal Koalisyon’daki görevimi bırakıyorum. Bu kararımı, resmi kurumlarda bulamadığım özgürce çalışma imkanını elde etmek için alıyorum” dedi.

Reuters’in haberine göre El-Hatip’in sözcüsü de istifa kararını doğruladı.

El Hatip geçtiğimiz ay, Şam yönetimiyle diyalog kurulabileceğini söylemiş ve bazı muhaliflerden tepki görmüştü.

ÖSO GEÇİCİ HÜKÜMETİ TANIMIYOR
Suriye muhalefeti açısından bir başka önemli gelişme ise Özgür Suriye Ordusu’nun, Gassan Hito başkanlığında kurulan geçici hükümeti tanımadığını açıklaması oldu.

Suriye muhalefetinden bazı başka gruplar da 18 Mart'ta Kürt kökenli işadamı Gassan Hito başkanlığında kurulan geçici hükümeti tanımadıklarını daha önce açıklamışlardı.

SURİYE’NİN ARAP BİRLİĞİ KOLTUĞU MUHALİFLERE Mİ?
Öte yandan Arap Birliği dışişleri bakanları, birlikteki Suriye'ye ait koltuğun Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'na devredilmesini kararlaştırdı.

SkyNews Arabia televizyonunun haberine göre, Katar'ın başkenti Doha'da bir araya gelen Arap Birliği dışişleri bakanları, Suriye hükümetinin koltuğunu muhaliflere devrederken, Katar Dışişleri Bakanı Hamad bin Casim bin Cabir el Thani, 'Salı günü yapılacak toplantıya katılmalarını bekliyoruz' dedi.

Arap Birliği, Suriye’nin üyeliğini, Kasım 2011’de, “hükümetin göstericilere karşı şiddet uygulamasının kabul edilemez olduğu” gerekçesiyle askıya almıştı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler