Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Star Nusayrileri Hedef Gösterdi

Star Nusayrileri Hedef Gösterdi

Star Nusayrileri Hedef Gösterdi
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2339 Beğen : 0

Hükümete yakınlığıyla bilinen Star gazetesi, AKP’nin Suriye politikalarını desteklemek adına kendi ülkesinin yurttaşlarını suçlamaktan ve hedef göstermekten dahi geri durmayacağını gösterdi. Son günlerde basında geniş yer bulan ve Hatay’lı yurttaşların rahatsızlıklarını ve şikayetlerini dile getiren haberler üzerine, Star gazetesi bugün iddiaların “yerli basçılar” tarafından yapılan bir provokasyon olduğunu iddia ederek, Nusayri yurttaşları suçladı.

Star’da yayınlanan haber, Hatay’daki Suriyeli muhaliflerle ilgili ortaya çıkan ve ana akım medya tarafından da kabul edilen birçok iddianın gerçek dışı olduğunu belirterek, bölgede Suriyeli muhalifler ile halk arasında hiçbir gerginlik bulunmadığını iddia etti. Haberde sürekli “kaynaklardan aldığımız bilgiye göre” ifadesi kullanılırken, ne bu kaynakların kim olduğu ne de “o kaynakların” iddialarının neden doğru kabul edilmesi gerektiği açıklanmıyordu.

Üstelik Hatay’da yaşanan ve Suriyeli muhaliflerle bölge halkı arasındaki gerilimi gösteren bir çok fotoğraf ve video yayınlanmışken, “gerilim yok” açıklamaları yapan “kaynaklar”dan bu iddialarına yönelik hiçbir kanıt istenmiyordu. Bu nedenle, haberin yazılışı ve sunuluşu, Star gazetesinin habercilik değil, kamuoyu operasyonu yapmayı amaçladığını düşündürdü.

Star’ın yaratıcılığı: “Yerli Baasçılar”
Star haberinde kullandığı “yerli baasçılar” ifadesi ile Hatay’da yaşayan Nusayri yurttaşları kast ederken, Hatay’a yönelik haberleri de mezhep çatışması çıkarmak isteyen “baas rejimiyle ilişkili” gruplara bağlıyor. Kendi ülkesinin yurttaşlarını yabancı bir devletin ajanı konumuna düşüren bu ifadeler, Star’ın gazetecilik etiği ve yurttaşlık anlayışı açısından da önemli ipuçları sunuyor.

“Yaklaşık 30 bin mülteci Kilis ve Antep’deki kamplara taşınırken, Hatay’da kalan 2 bin mülteciyle yönelik yoğun karalama kampanyası başlatıldı. Ancak Valilik ve Emniyet kaynakları iki gündür gazetelerde anlatılan Hatay’daki mültecilerle ilgili suçlamalar hakkında resmi şikayet olmadığını belirtiyorlar” diyen Star, aynı valilik ve emniyet kaynaklarının şimdiye kadar birçok yalan açıklama yapmış olmasını göz ardı ederek kabulleniyor.

Hatay’lıların “İP ve ÖDP gibi partilerin” ve “CHP’li milletvekillerinin” birkaç adli vakayı büyüttüklerini düşündüklerini ifade eden Star, farklı medya organlarında Hatay’lıların şikayetlerinin dile gelmesini ise provokasyon olarak niteliyor. Star’ın “Hatay’lıları”nın diğer gazetelerin Hatay’lılarından ne farkı olduğunun da açıklanmadığı haberde, “terörist kampı” gibi ifadelerin ve Suriyeli muhaliflere yönelik iddiaların “komik” olduğu da belirtiliyor.

Endişelenen yurttaşları suçlamak ne anlama geliyor?
Oysa Hatay’da yaşanan ve basına da yansıyan birçok olaydan sonra, Hatay’lı yurttaşlar haklı olarak endişelenmiş ve kaygılarını kamuoyuyla paylaşmanın yollarını aramışlardı. Evlerine zorla girilmeye çalışılması, dolmuş ve lokantalarda para ödememeleri, kentte yaşayan alevi yurttaşları tehdit ettikleri gibi birçok olay, kanıtları ve görgü tanıklarıyla medyada yer almışken, Star’ın “kaynakları” hiçbir kanıt ve tanıklık gösterme gereği duymadan söz konusu iddiaları reddediyor.

Daha önemlisi ise, kentlerinde yaşananlardan ve yaşanması muhtemel tehlikeli ihtimallerden kaygı duydukları için, Hatay’lı yurttaşların “ajan”lık ve “provokatör”lükle suçlanması. Suriyeli muhaliflerin “Alevileri keseceğiz” türünden açıklamalarının ya da “kelle kesme” videolarının ortalıkta olduğu bilinirken, bu sözlerin ve eylemlerin sahiplerinin varlığından kuşku ve endişe duyulmasından daha doğal bir şey olamaz. Oysa Star, söz konusu muhaliflerin sivil ve masum Suriyeliler olduğunu, girilemeyen kamplarda ise kaçan generaller ve subayların kaldığını belirterek endişeye gerek olmadığını iddia ediyorlar.

Yerli basçılar mı, CIA ajanları mı?
Star’ın gündeme getirmediği bir diğer konu ise, Hatay halkının rahatsız olmasına neden olan tek konunun Suriyeli muhaliflerin varlığı olmadığı. Yine çeşitli basın kuruluşları tarafından haberleştirilen ve birçok kaynak tarafından doğrulanan bilgilere göre, Hatay uluslararası ajan merkezi haline gelmiş durumda. Başta ABD olmak üzere birçok yabancı ülke gizli istihbarat servisi görevlisinin rahatça gezebildiği Hatay’da, muhaliflerin bu ajanlar tarafından eğitildiği ve silahlandırıldığı biliniyor. Yabancı basında da yer bulan bu bilgiler, Star tarafından gündeme dahi alınmıyor.

Yaşadıkları kentte Suriye’de kanlı ve vahşi infazlar gerçekleştiren, kimlikleri ve adları bilinmeyen, eli silahlı insanların bulunmasından ve ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, İsrail gibi ülkelerin gizli servis görevlilerinin cirit atmasından rahatsız olan Hatay’lıları “ajan”lık ve “provokatör”lükle suçlayan Star, ayrıca haberde Nusayri yurttaşlara işaret ederek açıktan hedef göstermektedir. Star’ın haberciliği, hükümete yandaşlığının aynı ülkenin yurttaşlarına iftira atmaya kadar vardığının da göstergesidir.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler