Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Sivas Katliamı anıldı

Sivas Katliamı anıldı

Sivas Katliamı anıldı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2655 Beğen : 0

Avrupa ve Türkiye’nin dört bir yanından anma için gelenler saat 09.00’da Seyrantepe’deki Hacı Baktaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Cem evinde toplandı. KESK ise Afyon Sokaktan yürüyüşe geçti. Yürüyüşe, BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce, CHP milletvekilleri Malik Ecder Özdemir, Ramis Topal, Sabahat Akkiraz, Hüseyin Aygün, Orhan Düzgün, Muharrem Işık, Kamer Genç, Erdal Aksungur, Sezgin Tanrıkulu, Veli Ağbaba, Durdu Özpolat, sanatçılar Ferhat Tunç, Pınar Aydınlar (Sağ), Tolga Sağ, Erdal Erzincan, Grup Munzur üyeleri destek verdi. “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Türkiye laiktir laik kalacak”, “Madımak müze olacak”, “Ne şeriat ne darbe, demokratik Türkiye”, “Gelin canlar bir olalım”, “Madımak’ı yakanlar AKP’yi kuranlar” sloganı atan eylemciler Ethem Bey Parkı’na yürüyürek Madımak’ta yaşamını yitirenlerin aileleriyle kortej oluşturdu. “Madımak Hala yanıyor” pankartı taşıyan 40 bin kişinin yer aldığı kalabalık sloganlarla Cumhuriyet Meydanı girişine kadar yürüdü.

Yine barikat

Meydanın girişine güvenlik güçlerinin barikat kurması üzerine 1 saat süren görüşmeler üzerine Madımak Oteli’nin önüne kadar yürüyüşe izin verildi. Görevli il Emniyet Müdür Yardımcısı Emin Mergen, üç kez yapatığı anonsta yürüyüşün Madımak önüne kadar sürdürülmesinin “2911 sayılı yaysa aykırı olduğunu, gerekirse zor kullanılacağını” ifade ederek uyarı yaptı. ABF Genel Başkanı Selahattin Özel güvenlik güçlerine “yürümek yasa dışı ise tutun zabıtınızı, açın davanızı. Geçen yıl öyle yaptınız, bu yıl da yapın. Yasaklamak niye? Biz Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşlarıyız. 33 canı yakarken niye görevinizi yapmadınız? Şimdi mi aklınız başınıza geldi” diye tepki gösterdi.


Gözyaşları ve karanfiller

Kalabalık Madımak Oteli’nin önüne vardığında, yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu ve otelin önüne karanfil bırakıldı. Katliamda yaşamını yitirenlerin isimleri tek tek okundu ve anma etkinliğine katılanlar “burada” diye bağırdı. Madımak’ta yaşamını yitiren 33 kişinin aileleri adına konuşan Hüseyin Karababa, “Bizi Neden yakılar? Bizi bu topraklardan silmek, yok etmek, sürgün etmek istiyorlar. Ancak bunu asla başaramayacaklar. Sizlerin desteği ile davamızı bu günlere taşıdık, yine sizlerin desteği ile sonsuza kadar sürdüeceğiz, asla baş bırakmayacağız” dedi


Biz bitmeden bu dava bitmez

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı (ABF) Selahattin Özel, “Ne söylesek acılarımızı hafifletmeye yetmiyor. Madımak davası biz bitti demeden bitmeyecektir” derken Pir Sultan Abdal Kültür derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül ise “Zaman aşımı kararını tanımıyoruz. Burası kırklar meydanıdır. Cesaretimizi Seyit Rıza’dan, Pir Sultan Abdal’dan aldık. Sadece 33 canı değil Deniz’leri, İbrahim’leri, Mahirleri’de anıyoruz. Alevi toplumu sahipsiz değildir. Katiler ve AKP bu meydanda bulunan canların vicdanında mahkum oldular” diye konuştu. Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Engin Gündük de, “Biz güçten korkan bir toplum değiliz. Kerbela’da olduğu gibi 70 kişi ile 70 bin kişiye karşı duracak güç, inanç, cesaret var bizde. Asla korkmayacak, yılmayacağız. Canımızdan vazgeçeriz hak yolumuzdan asla vazgeçmeyiz” dedi. Avrupa Alevi Bektaşi Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker ise “Katil devlet halka hesap verecek. Madımak’ta 33 canı yakan katilleri Avrupa’ya taşıyan dün Milli görüşün içinde olan bu günün yezidi Tayyip Erdoğan’dır” diye konuştu.


Alman Milletvekili: Skandal ve provakasyon

Sol Parti Federal Milletvekili Andrej Hunko başkanlığında Alman siyasetçiler ve gazetecilerden oluşan 20 kişilik bir heyet de Sivas’a geldi. Hunko, Alman Parlementosu’nun resmi görevlisi olarak Sivas’a geldiğini bugün de Çorum katliamı anma törenlerine katılacağını belirterek, olayı takip ettiğini ve katillerin 19 yıl sonra zaman aşımından affedilmiş olmasını “skandal” olarak niteledi. Yürüyüşün engellenmeye çalışılmasına tepki gösteren Hunko, “Bu bir devlet prokovasyonudur. Ortada hiçbir şey yokken, yürüyüşün engellenmesi, durdurulması çok anlamsız” diye konuştu.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler