Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Mladiç davasının odağı Srebrenitsa

Mladiç davasının odağı Srebrenitsa

Mladiç davasının odağı Srebrenitsa
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2587 Beğen : 0

İkinci gününe giren davada 70 yaşındaki sanık Mladiç, 1992-95 yılları arasında, Bosna savaşı sırasında soykırım da dahil 11 ayrı suçtan yargılanıyor. Mladiç, iddianamede Srebrenitsa'da 7000'den fazla Müslüman erkeğin öldürülmesinden sorumlu tutuluyor.

100 bin kişinin hayatını kaybettiği Balkan savaşlarıyla ilgili olarak mahkemeye çıkan son sanık olan Ratko Mladiç dün üzerinde koyu, gri bir takım elbiseyle duruşmaya gelirken salondaki destekçilerini alkışladı, iddianame okunurken sükunetini bozmadı.

Savcılara 400'den fazla tanığın ifadesine dayanarak hazırladığı iddianameyi sunmaları için 200 saat süre verildi.

Duruşmanın başladığı dün Srebrenitsa'da yakınlarını kaybedenler ellerinde adalet talep eden dövizlerle mahkeme önünde beklemeye başladı.

Savcılardan görüntülü, sesli sunum

Duruşma dün ilk olarak Mladiç'e karşı suçlamaların anlatıldığı görüntülü, sesli bir sunumla başladı.

Savcılardan Dermot Groome Mladiç'in suç işlediğini kanıtlayacaklarını söyledi.

Groome dört gün önce Mladiç'in Sırp ordusunun başına geçmesinin 20. yıldönümü olduğunu, Mladiç'in o tarihten başlayarak savaş suçları işlemeye başladığını söyledi.

Mladiç'i Bosna'da etnik temizlik yapmakla suçlayan Groome, Mladiç ve birliklerinin Srebrenica'da binlerce kişiyi öldürdüğünü de söyledi.

Mahkemeye Saraybosna'da bir pazarın bombalanmasından hemen sonra çekilmiş görüntüleri izleten Groom, birçok kişinin ölümüne neden olan bu olayın hiç şüphesiz Mladiç'in kontrolünde gerçekleştirildiğini belirtti.

Kadınlara cinsel şiddet uygulandı

Groome saldırıların amacının Bosna'yı Sırp olmayan halklardan temizlemek olduğunu iddia etti.

Savcı Bosna'nın 'etnik temizlenmesi' sürecinde cinsel şiddetin de yaşama geçirildiğini söyledi.

"Bu tarz korkunç şiddet uygulamalarına daha fazla maruz kalsa da erkeklere de bu yöntemlerin uygulandığı oldu" dedi.

Dava sırasında hakim Alphons Orie bir ara Mladiç'i davaya odaklanması ve izleyici bölümüyle uygunsuz bir şekilde etkileşime geçmemesi hususunda uyardı.

Keskin nişancılarla ilgili sunum

Davanın son bölümünde savcılar fotoğraflar da sunarak savaş sırasında Saraybosna'daki keskin nişancıların katliamları ile ilgili bilgi verdiler.

15 yıl kaçtıktan sonra Mayıs 2011'de yakalanarak Lahey'e gönderilen 70 yaşındaki Mladiç ilk duruşmada suçlamaları "canavarca" diye niteledi, sadece ülkesini savunduğunu söyledi.

Ratko Mladiç, suçlu bulunması halinde ömür boyu hapis cezasına çarptırılabilecek.

Mladiç, yine Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanan, eski Bosnalı Sırp lider Radovan Karaciç'le aynı hapishanede tutuluyor.

2008'de yakalanan Karaciç, Mladiç'inkine benzer suçlardan yargılanıyor.

Mahkeme yetkilileri, Mladiç'in avukatlarının, Hollandalı yargıç Alphons Orie'nin taraflı olduğunu öne sürerek yerine atama yapılması talebini reddetti.

Birleşmiş Milletler'in Bosna Savaşı sırasında siviller için 'güvenli bölge' ilan ettiği ve Hollandalı barış gücü birliklerinin korumasına bıraktığı Srebrenitsa, 1995 Temmuz'unda Sırp kuvvetlerin eline geçtikten sonra Müslüman erkekler Bosnalı Sırp askerlerce toplanıp öldürülmüştü.

Ailelerinden ayrılan binlerce Müslüman erkek çocuk ve yetişkinler gruplar halinde kurşuna dizilip buldozerlerle toplu mezarlara konmuş, daha sonra buralardan çıkarılıp bulunamaması için farklı yerlere gömülmüşlerdi.

Mladiç, 44 ay süren Saraybosna kuşatmasından da yargılanıyor. Kuşatma sırasında 10 binden fazla kişi ölmüştü.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler