Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Merkel'in partisi bozguna uğradı

Merkel'in partisi bozguna uğradı

Merkel'in partisi bozguna uğradı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2235 Beğen : 0


Almanya'nın en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya'da (NRW) yapılan erken parlamento seçimlerinde Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisi CDU bozguna uğradı. Kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 8,3'lük düşüş yaşayan Hrıstiyan Demokrat Parti (CDU) yüzde 26,3 oy aldı.

Öte yandan Sosyal Demokrat Parti (SPD) oylarını yüzde 4,6 arttırarak yüzde 39.1 oy oranına ulaştı. Yeşillerin oyları yüzde 0,7 azalarak 11.3'te kaldı. Bu seçimin en başarılı partisi ise Korsanlar oldu. Yüzde 7,8 oy alan Korsanlar NRW parlamentosuna girme başarısı gösterdiler. Hür Demokrat Parti de (FDP) seçimde başarı göstererek yüzde 8,6 oy aldı. Geçtiğimiz seçimlerde yüzde 6 oy olarak parlamentoya giren Sol Parti ise bu seçimde yüzde 2,5' ile baraja takıldı.

SPD-Yeşiller koalisyonu

18 milyon kişinin yaşadığı ve 13.2 milyon seçmenin bulunduğu NRW'de ufukta SPD-Yeşiller koalisyonu görünüyor. Toplam 237 sandalyeden, 99'unu SPD ve 29'unu Yeşiller kazandı. SPD'nin NRW Eyaleti Başbakan Adayı Hannelore Kraft sonucu memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. CDU'nun başbakan adayı Norbert Röttgen ise büyük bir başarısızlık yaşadıklarını ve bundan acı duyduklarını belirtti. Röttgen seçim yenilgisinin sorumluluğunun tamamen kendisine ait olduğunu belirterek yönetimi başka birine devredeceğini dile getirdi. En büyük eyaletteki bu seçim önümüzdeki yıl yapılacak Federal Parlamento seçimlerine ışık tutması açısından büyük önem taşıyordu.

Üç Türk kökenli parlamentoda

Yeşiller Partisi'nden Arif Ünal ile SPD'den İbrahim Yetim ve Serdar Yüksel parlamentoya tekrar girmeyi başardılar. Sol Parti barajı aşamadığı için Özlem Alev Demirel, Ali Atakan ve Hamide Akbayır bu kez parlamento dışında kaldılar.

Türkler de sandığa gittiler

Seçimler de Türk kökenli seçmenlerde oy kullandılar. Porz'daki meslek okulunda oy kullanan Hüsamettin Akgöz: "1999 yılından beri Alman vatandaşıyım ve her seçimde oy kullanırım. Bize seçme ve seçilme hakkının vatandaşlık görevi olduğu ilkokulda öğretildi. Politikayla aktif uğraşmasak da oyumuzu kullanmalıyız. Almanya'da politikada söz sahibi olmamız gerek. Göçmenleri ilgilendiren kanunların yapılmasında etkin olabilmemizin yolu siyasetten geçiyor. Türk kökenli adaylara da sahip destek vermeliyiz. Çünkü onlar bizim sorunlarımızla ilgileniyorlar. Umarım sandıktan işsizlik, geçim sıkıntısı ve göçmenlikten kaynaklanan sorunları çözecek bir parti çıkar."




Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler